Zat politie drie verdachten Zaventem op de hielen?

23/03/16 om 12:10 - Bijgewerkt om 13:33

Hun betrokkenheid is nog niet officieel bevestigd, maar de drie mannen die verdacht worden van de bomaanslagen op de luchthaven van Zaventem, kwamen vorige week nadrukkelijk in beeld in het onderzoek naar de aanslagen van november in Parijs.

Zat politie drie verdachten Zaventem op de hielen?

Klopjacht na schietpartij in Vorst © Belga Image

Update: intussen zijn Khalid en Ibrahim El Bakraoui formeel geïdentificeerd als respectievelijk de zelfmoordterrorist in de metro en een van de zelfmoordterroristen in de luchthaven van Brussel. Volg de laatste updates in onze live.

Eerdere informatie:

De zelfmoordterroristen die zichzelf opbliezen op Brussels Airport, zijn volgens de Franstalige openbare omroep RTBF geïdentificeerd als de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui. De RTBF vernam dat bij politiebronnen, maar officieel is het nieuws nog niet bevestigd. Interpol verspreidde wel een foto van hen.

Khalid (L) en Ibrahim El Bakraoui

Khalid (L) en Ibrahim El Bakraoui © Belga Image

De twee broers, bekend uit het Brusselse gangstermilieu, werden gezocht voor hun banden met de terreurcel die betrokken was bij de aanslagen van 13 november in Parijs, klinkt het. Verschillende leden van die cel, onder wie Salah Abdeslam, werden al opgepakt. Een van de broers, de 27-jarige Khalid, zou onder een valse naam een woning in Charleroi hebben gehuurd en ook de woning in de Driesstraat in Vorst waar vorige week dinsdag een schietpartij met de politie plaatsvond. In het appartement werden onder meer twee detonatoren, een kalasjnikov, een vlag van IS en vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden.

Bij de schietpartij in Vorst was er sprake van twee gevluchte verdachten, maar het federaal parket bevestigde nooit dat de broers El Bakraoui betrokken waren.

De twee waren niet zozeer bekend van terrorisme, dan wel van banditisme. Khalid zou in 2011 veroordeeld zijn tot vijf jaar cel wegens een reeks carjackings. De andere broer, Ibrahim, was in januari 2010 betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel. Hij opende daarbij het vuur op de politie. Voor die feiten werd hij veroordeeld tot 9 jaar cel.

Opsporingsbericht

Zat politie drie verdachten Zaventem op de hielen?

© Belga Image

De derde persoon die betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen op de luchthaven en van wie een foto werd verspreid, kan nog volgens de RTBF Najim Laachraoui zijn. Voor hem werd maandag nog een opsporingsbericht verspreid. Berichten dat hij vanochtend werd opgepakt in Anderlecht, worden ontkend.

De 24-jarige Laachraoui stond eerder bij de speurders bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal, naar wie op 4 december al een opsporingsbericht verspreid werd. Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken. Begin september vorig jaar werd hij aan de Oostenrijks-Hongaarse grens gecontroleerd in aanwezigheid van Salah Abdeslam.

Politie verspreidt opsporingsbericht naar Najim Laachraoui

Politie verspreidt opsporingsbericht naar Najim Laachraoui © BELGA

Er werd ook DNA van hem aangetroffen in een safehouse van de verdachten in het Naamse Auvelais en in een flat in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek, waar ook sporen van Salah Abdeslam en resten van explosieven werden gevonden. Volgens een bron dichtbij het Franse onderzoek werd zijn DNA ook teruggevonden op 'explosief materiaal dat gebruikt werd bij de aanslagen in Parijs'.

Wie Laachraoui gezien heeft of over andere nuttige informatie beschikt, kan contact opnemen met de politie op het gratis nummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners