Zaak Priscilla: Hoge Raad voor Justitie wil maatregelen tegen procedurefouten

13/02/13 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

De vrijlating van de hoofdverdachte in zaak rond de vermoorde Priscilla Sergeant roept ook reacties op in de politieke wereld. Oud minister van Justitie Tony Van Parys pleit voor tuchtrechtbanken voor magistraten die procedurefouten maakten.

Zaak Priscilla: Hoge Raad voor Justitie wil maatregelen tegen procedurefouten

© Belga

Tony Van Parys, voorzitter van de Hoge Raad voor Justitie, stelt voor om magistraten die procedurefouten maken voor onafhankelijke tuchtrechtbanken te brengen. Volgens Van Parys zijn er te weinig sancties voor magistraten die de bal misslaan. Dat meldt de VRT.

Aanleiding voor Van Parys' uitspraak is de vrijlating van de hoofdverdachte van de moord op het 14-jarig meisje Priscilla Sergeant. Zij werd overleed deze zomer na een langdurige pestpartij door haar buurman en twee minderjarigen.

De verdediging van de 41-jarige buurman van het slachtoffer tekende verzet aan tegen de beslissing van de raadkamer die hem een voorlopige vrijlating weigerde. Dat verzet werd erkend door het Hof van Cassatie. De man diende dus vrijgelaten te worden.

Vrijgelaten?

En dat zou intussen gebeurd zijn, berichten de Corelio-kranten. Waar hij momenteel verblijft, is niet duidelijk.

De ouders van het meisje moesten de vrijlating van de man vernemen uit de media, en zijn erg geschokt over het nieuws; Dat zegt hun advocaat Pascal Quadflieg. "Er is geen kennisgeving geweest van justitie of de dienst slachtofferhulp. Het nieuws kwam extra hard aan. Haar vader is niet alleen zijn dochter kwijt, maar door een procedurefout is de verdachte van de moord bovendien ook nog eens in vrijheid gesteld."

De rechtbank is intussen ook begonnen met een nieuw onderzoek op basis van een klacht van één van de minderjarige verdachten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De jongste verdachte heeft een klacht tegen hem ingediend wegens aanranding van de eerbaarheid.

Hij moest tegen zijn wil bepaalde handelingen stellen bij Priscilla. 'Handelingen die voortsproten uit de zieke geest van de hoofdverdachte', zegt Siegfried De Mulder, advocaat van de 12-jarige. (EA)

Onze partners