Wie zijn boete niet betaalt, moet zijn rijbewijs afgeven

26/02/13 om 04:55 - Bijgewerkt om 04:55

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet sluit een laatste achterpoortje voor bestuurders die hun boetes niet betalen: wie niet betaalt, moet zijn rijbewijs dan maar inleveren.

Op 1 januari ging al een wet in voege die bepaalt dat onbetaalde verkeersboetes via de jaarlijkse belastingaangifte worden geïnd. Maar meteen dook een achterpoortje op dat vele verkeersspecialisten alarmeerde. Het gaat om mensen die volhouden -al dan niet terecht- dat ze geen financiële middelen hebben om hun boetes te betalen, en ook een groep mensen die door hun slechte financiële situatie geen belastingen betalen.

Reparatiewet

Om te vermijden dat dit achterpoortje massaal zou worden misbruikt, wordt er nu een zogenaamde reparatiewet van de eerste wet doorgevoerd,s chrijven Het Nieuwsblad en De StandReparatiewetaard. Deze toevoeging laat de overheid toe om het 'recht op sturen' van deze wanbetalers voor een bepaalde periode op te schorten.

Afhankelijk van de hoogte van de boete zal men 8 dagen, twee weken of zelfs een maand zijn wagen aan de kant moeten laten staan.

Prijzige wijziging

De aanvullende regeling zou in de zomer al ingaan. De reparatiewet voert ook nog een andere -prijzige- wijziging door voor wanbetalers. Wie zijn boete lange tijd onbetaald laat, riskeert dat het bedrag met maar liefst 35 procent wordt verhoogd.

Eerder werkte de staatssecretaris ook al een regeling uit voor bestuurders die verklaarden dat ze zelf niet achter het stuur zaten toen hun wagen werd geflitst. Die boetes verdwenen tot nu vaak in de prullenmand, maar binnenkort zal het zo zijn een eigenaar die niet aangeeft wie de overtreding beging zelf voor de boete opdraait. (Belga/TV)

Onze partners