Werkgevers die langdurig werkzoekende in dienst nemen, krijgen premie

© belga

De aanwervingspremie is opgesplitst in twee: 1.250 euro na drie maanden en 3.000 euro na een vol jaar tewerkstelling. Minister Muyters wil zo de tewerkstelling duurzamer maken.

Werkgevers die een langdurig werkzoekende in dienst nemen, zullen vanaf januari 2017 een premie kunnen krijgen. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

De Vlaamse regering had de premie voor de aanwerving van langdurig werkzoekenden aangekondigd in de Septemberverklaring. De premie komt bovenop het uitgewerkte doelgroepenbeleid waarmee de regering de loonkost voor jongeren, 55-plussers en personen met een beperking reduceert, maar overlapt er niet mee. Om recht te hebben op de aanwervingspremie moet de werkzoekende namelijk minstens twee jaar ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende én moet hij tussen de 25 en 54 jaar zijn.

Met het systeem van de tijdelijke werkervaring, dat woensdag nog werd goedgekeurd in het parlement, wil de Vlaamse regering de kloof naar de arbeidsmarkt al verkleinen voor langdurig werkzoekenden. Dat systeem moet hen via opleidingen en stages makkelijker aansluiting doen vinden bij de arbeidsmarkt. Maar om de werkgevers ook aan te sporen de betrokken langdurig werkzoekenden een arbeidscontract te geven, lanceert de Vlaamse regering nu een aanwervingspremie.

De premie is opgedeeld in twee fasen. Zo is er een eerste schijf van 1.250 euro na drie maanden tewerkstelling en een tweede schijf van 3.000 euro na twaalf maanden. Op die manier wil minister Muyters de duurzaamheid van de tewerkstelling stimuleren. Voor de maatregel wordt in 2017 10,6 miljoen euro voorzien. In 2018 stijgt het budget naar 25 miljoen euro.

Partner Content