VS-huurlingen brengen Belgische Congo-missie in gevaar

De Amerikaanse private firma DynCorp doorkruist met een miljoenencontract voor de opleiding van het Congolese leger een soortgelijke missie van het Belgische leger.

Belgische militairen zijn actief in de stad Kindu en leiden trainers op aan de militaire academie van Kananga. Sinds oktober 2009 traint België ook het 321ste bataljon.

De Belgische trainers in Congo krijgen nu concurrentie van DynCorp, dat begin juni een contract van 11,8 miljoen euro afsloot om Congolese militairen op te leiden. Dat contract baart senator Bart Tommelein (Open VLD) zorgen.

Mensenhandel en kinderprostitutie
De fractievoorzitter is bezorgd over de slechte reputatie van DynCorp, die eerder al in opspraak kwam wegens mensenhandel en kinderprostitutie, zo staat te lezen in De Morgen.

Tommelein: ‘Er loopt een onderzoek in de VS naar het verduisteren van 36,4 miljoen euro in Irak. Daarnaast werd de firma ook beschuldigd van het opzetten van mensenhandel tijdens de oorlog in Bosnië. Er lekte ook een memorandum uit waarin de onderneming ervan wordt beschuldigd in het kader van een trainingsprogramma in het Afghaanse Kunduz kinderprostituees te hebben geleverd aan de lokale politie.’

Oncontroleerbaar

De Belgische Defensie hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de rol van DynCorp. ‘We zitten nu niet in elkaars vaarwater, maar mocht het ooit fout lopen, zullen we hier meteen over praten met onze Congolese partners’, zegt legerwoordvoerster Ingrid Baeck.

Dirk De Boodt, woordvoerder van de militaire vakbondsafdeling van het ACOD, vreest dat de Belgische troepen gevaar lopen. ‘Ons leger respecteert de NAVO-regels, maar de private militaire ondernemingen zijn oncontroleerbaar.’ (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content