VRT kiesstrijd: 21 minuten voor Dewinter, 1 voor Turtelboom

12/10/12 om 09:32 - Bijgewerkt om 09:32

Jean-Marie Dedecker is het langst aan het woord geweest in de verkiezingsprogramma's van de VRT. Nochtans is het electoraal gewicht van hemzelf en zijn partij zo goed als nul. Dat blijkt uit een onderzoek van De Morgen. Annemie Turtelboom wil intussen uitleg van de VRT over het feit dat Filip De Winter 21 minuten op het scherm mocht en zijzelf niet langer dan 1 minuut.

VRT kiesstrijd: 21 minuten voor Dewinter, 1 voor Turtelboom

© Belga

De Morgen chronometreerde de spreektijd van de politici in alle verkiezingsprogramma's van de VRT in de jongste drie weken. Over alle programma's heen kwam Jean-Marie Dedecker van alle politici het langst aan het woord, zijnde 33 minuten.

Dedecker zelf verrast

Dat is verrassend want het politiek gewicht van Dedecker en zijn partij is zo goed als onbestaande. Dedecker is overigens zelf verrast. 'Dit had ik niet verwacht,' zegt hij in De Morgen. 'Het schijnt dat ik een mening heb en dat ik ze goed verwoord. Dat hebben ze graag op tv. Daar moet je geen electoraal zwaargewicht voor zijn.'

De alomtegenwoordigheid van Jean-Marie Dedecker is vooral zuur voor politici die het moeten stellen met erg weinig spreektijd zoals (toch nog in de top 15) Vincent Van Quickenborne (Open VLD, 15 minuten), Peter Mertens (PVDA+, 12 minuten) en Meyrem Almaci (Groen, 10 minuten).

Filip Dewinter - Annemie Turtelboom : 21 - 1

Nog opvallend: de VRT liet het extreem-rechtse kopstuk Filip Dewinter liefst 21 minuten aan het woord tot groot ongenoegen van vele andere politici. Dewinter is kandidaat in Antwerpen. In diezelfde stad is minister van Justitie Annemie Turtelboom lijsttrekker voor Open VLD. Zij kreeg van de VRT niet meer dan 1 minuut om zichzelf en haar programma bekend te maken.

'Wij chronometreren zoiets niet'

'Ze luisteren eerder naar extreme schreeuwers dan naar een realistisch verhaal,' zegt Turtelboom, die uitleg gevraagd heeft aan de VRT.

VRT-hoofdredacteur Carl Voet, verantwoordelijk voor de verkiezingscampagnes lijkt die uitleg vooralsnog niet klaar te hebben. 'Wij chronometreren zoiets niet.'

Bart De Wever (N-VA) en Patrick Janssens (Antwerpse Stadslijst) die met hun tweestrijd in Antwerpen landelijk de meeste aandacht trekken, kwamen ieder exact 23 minuten aan het woord. (EE)

Onze partners