'Vrijspraak klokkenluiders is blamage voor procureur Rubens'

11/10/11 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

De vrijspraak van de klokkenluiders in Hasselt is niet zonder gevolgen voor de andere hoofdrolspelers in het dossier: burgemeester Hilde Claes, procureur Marc Rubens en het politiekorps van Hasselt.

In Hasselt zijn twee klokkenluiders vrijgesproken van diefstal nadat ze een politiedossier hadden overgemaakt aan het Comité P. Voor henzelf is het vonnis een hele opluchting. Wat betekent de uitspraak voor burgemeester Hilde Claes, voor procureur Marc Rubens en voor het Hasseltse politiekorps? Drie vragen aan Knack-redacteur Ingrid Van Daele.

Wat betekent deze uitspraak voor de Hasseltse burgemeester Hilde Claes?

Ingrid Van Daele: Er kan nog beroep worden aangetekend tegen de vrijspraak. Toch kunnen we zeggen dat de uitspraak er toch wel op wijst dat Hilde Claes het dossier, dat ze erfde van haar voorganger en partijgenoot Herman Reynders, niet correct en niet tijdig heeft aangepakt.

Zondag heeft Claes, na een spoedvergadering met het College van burgemeester en schepenen van de stad Hasselt en het Politiecollege van de zone Hasselt- Zonhoven-Diepenbeek, een uitvoerig actieplan voorgelegd om gelijkaardige feiten in de toekomst te voorkomen. Daarin vraagt ze de huidige zonechef Philip Pirard onder meer tegen eind november een beschermd statuut op te stellen voor klokkenluiders. In die zin treedt ze proactief op ten aanzien van toekomstige klokkenluiders. Maar het is nog de vraag of en hoe snel het plan zal worden uitgevoerd.

In een reactie vandaag herhaalt ze haar oproep aan de gerechtelijke en administratieve overheden, waaronder de correctionele rechtbank en het parket dat ze met bekwame spoed hun verantwoordelijkheid nemen. Op die manier tracht ze nu een neutralere houding in te nemen.

Wat betekent deze uitspraak voor Procureur des Konings Marc Rubens?

Ingrid Van Daele: De uitspraak is een blamage voor Marc Rubens. Rubens staat kennelijk zeer dicht bij het bestuur van de stad. De klokkenluiders moesten kennelijk gestraft worden, omdat ze het dossier niet bij hem maar wel bij het Comité P hadden neergelegd.

Wat betekent deze uitspraak voor de politie van Hasselt?

Ingrid Van Daele: De uitspraak kan mogelijk hard aankomen voor tegenstanders van de klokkenluiders in het politiekorps. Maar met de nieuwe korpschef Philip Pirard wil de politiezone Hazodi de bladzijde omdraaien en beginnen met een nieuwe lei. (EE)

Onze partners