Voortaan boetes voor verkeersovertredingen op zee

30/09/16 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

Wie de verkeersregels op zee of in de binnenwateren aan zijn laars lapt, kan daar voortaan een administratieve boete voor krijgen. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag het licht op groen gezet. Naast een efficiënt handhavingsbeleid mikken staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer en minister van Mobiliteit François Bellot met de maatregel op de ontlasting van de rechtbanken.

Voortaan boetes voor verkeersovertredingen op zee

De Noordzee © Belga

Met duizend vaarbewegingen per dag is de Noordzee een van de drukst bevaarde zeeroutes ter wereld. Er gelden weliswaar verkeersregels, maar die lappen schepen vaak aan hun laars. De pakkans is immers niet zo groot en inbreuken leiden niet altijd tot een uitspraak. In 2015 bijvoorbeeld werden maar liefst 3.470 inbreuken vastgesteld. Vooral de grote zeevaartschepen waren niet in orde (2.569 inbreuken), gevolgd door de pleziervaart (640 inbreuken) en de visserij (261 inbreuken).

Voortaan riskeert iedereen die de regels niet respecteert een administratieve geldboete. "De regels op de Noordzee gelden voor iedereen. Wie die niet respecteert, brengt niet alleen zichzelf maar ook anderen op de Noordzee in gevaar", zegt staatssecretaris Philip De Backer.

(Belga/SK)

Lees meer over:

Onze partners