Vlaamse Bouwmeester hekelt Antwerps 'walhalla van bouwpromototen'

11/01/14 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:39

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen vindt dat Antwerpen een achterstand dreigt op te lopen op het vlak van stadsplanning. 'Repressie krijgt de voorkeur op stadsontwikkeling'.

Vlaamse Bouwmeester hekelt Antwerps 'walhalla van bouwpromototen'

Het Museum aan de Stroom in Antwerpen. © Belga

Volgens Peter Swinnen heeft Antwerpen de verantwoordelijkheid om niet-aflatend de ruimtelijke maatstaf te hanteren en dus de plicht om te investeren, zo schrijft hij in De Standaard.

Repressie

Hij tikt daarmee Liesbeth Homans (N-VA) op de vingers, die als Antwerps schepen van Sociale Zaken, Wonen en Samenlevingsopbouw in een interview liet noteren: 'Het vorige bestuur heeft stevig geïnvesteerd in stadsvernieuwing. Ik wil hen dat bloemetje best gunnen. Maar nu zijn er andere prioriteiten.'

'Sinds het nieuwe stadsbestuur begin 2013 aantrad zijn de belangrijkste stadsontwikkelingsstructuren die onder het bestuur van Patrick Janssens (SP.A) geïnitieerd werden, ei zo na de kop ingedrukt', schrijft Swinnen. 'Antwerpen heeft de afgelopen maanden haast structureel een halt toegeroepen aan nieuwe belangrijke stadsprojecten. Zo werd er ondermeer een rem geplaatst op de bouw van nieuwe scholen, maar wordt er zwaar geïnvesteerd in een nieuw hyperuitgerust politiekantoor van maar liefst 30.000 vierkante meter.'

Koning Auto

Swinnen spreekt ook van een 'zeer eigenzinnige interpretatie' van de ontwikkeling van de Kaaien, waarbij autoverkeer en parkeermogelijkheden faciliteren een van dé speerpunten van het ruimtelijk beleid is geworden.

De Vlaamse Bouwmeester is verder niet gelukkig met de opdoeking van AG Stadsplanning en het decimeren van het Team Stadsbouwmeester, waarmee alle buffers tussen de stad en de bouwpromotoren zullen wegvallen.

'Walhalla van bouwpromototen'

'Men is alle weerbarstigheid aan het liquideren. Die buffers zijn nodig om de kwaliteit te bewaken en om zich kritisch op te stellen tegenover de markt. Men gaat in Antwerpen een leuk walhalla creëren waar bouwpromotoren de vrije hand krijgen. Terwijl het verleden bewezen heeft dat een bouwmeester een mentor en inspirator voor een administratie kan zijn.'

De Antwerpse schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) beweert dat stadsontwikkeling nog altijd belangrijk is in Antwerpen. 'We willen meer efficiëntie en actie', zegt Van de Velde.

'Onderwerpen als mobiliteit en stadsplanning waren tot dusver verspreid over twee tot drie diensten. Dat is veel te versnipperd. We gaan die twee thema's samenbrengen en ze onderbrengen in één dienst. Daarbij knippen we in overheadfuncties en dubbele functies', aldus de schepen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners