Verherstraeten wil denktank staatshervorming

09/07/12 om 07:39 - Bijgewerkt om 07:39

Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) wil alle expertise over de staatshervorming bundelen.

Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) stelt de oprichting van een kenniscentrum voor de staatshervorming voor die alle bestaande expertise bundelt.

"Op de administratie zijn er honderden en zelfs duizenden ambtenaren voor allerlei bevoegdheden, maar voor de staatshervorming is er niets', zegt Verherstraeten in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Servais Verherstraeten: 'Wil geen nieuwe draak creëren'

Verherstraeten heeft naar eigen zeggen niet de bedoeling "een nieuwe draak" te creëren. Een kenniscentrum voor de staatshervorming moet ook niet veel geld kosten, maar wel alle communautaire expertise van academici, politici, advocaten en parlementaire medewerkers samenbrengen. Zo'n expertisecentrum moet klaarstaan om staatshervormingen in de toekomst te begeleiden.

De staatssecretaris hoopt dat een permanente dialoog over de structuur van de staat een clash tussen Vlamingen en Franstaligen kan voorkomen. "We hebben communautaire stabiliteit nodig om op andere vlakken vooruitgang te boeken."

Ben Weyts (N-VA): 'Positief dat Verherstraeten erkent dat communautair akkoord mager beestje is'

Kamerlid Ben Weyts (N-VA) vindt het positief dat Servais Verherstraeten erkent dat het communautaire akkoord dat nu voorligt, maar "een mager beestje" is en dat er nog veel werk aan de winkel is. Hij is bereid aan zo'n denkdank mee te werken, om een volgende stap voor te bereiden richting het confederalisme.

"Belangrijk en zeker positief is de erkenning dat wat momenteel voorligt inzake staatshervorming maar een mager beestje is en dat er nog een immense weg af te leggen is, zeker als het gaat over het financieel verantwoordelijk maken van de deelstaten voor hun eigen beleid", vindt Weyts.

"Anderzijds lijkt het mij toch altijd beter eerst na te denken en pas dan een akkoord te sluiten. CD&V en Open VLD sluiten eerst een akkoord en stellen nu plots vast dat een denktank misschien wel nodig was en is".

Ben Weyts (N-VA): 'Wij zijn bereid mee te werken'

Als de denktank "de fouten van de huidige meerderheid" niet kan rechtzetten, dan kan ze volgens het Kamerlid minstens onmiddellijk aan de slag om een volgende, "dit keer positieve en responsabiliserende", stap in de staatshervorming voor te bereiden, namelijk het confederalisme.

"In de veronderstelling dat deze denktank ook openstaat voor de grootste Vlaamse partij, zijn wij vanzelfsprekend bereid hieraan onze volle medewerking te verlenen", luidt het. (Belga/SD)

(Belga/SD)

Onze partners