Van Quickenborne: 'Staking brengt ons land een enorme imagoschade toe'

29/01/12 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne heeft weinig begrip voor de nationale staking van maandag. 'Het zal ons land enorme schade toebrengen', zegt hij. Ook Bart De Wever haalde zwaar uit naar de staking tijdens de nieuwjaarsreceptie van N-VA Antwerpen.

Van Quickenborne: 'Staking brengt ons land een enorme imagoschade toe'

© Belga

"De staking, die samenvalt met een belangrijke Europese top in Brussel, zal ons land enorme imagoschade toebrengen", zei Van Quickenborne in De Zevende Dag.

Overleg

Van Quickenborne is minister van pensioenen en zijn pensioenplannen stootten op verzet van de vakbonden. De minister wijst erop dat er sinds begin dit jaar overleg met de sociale partners is over die maatregelen. "Ik denk dat we zelfs dicht bij een compromis staan", zegt de minister.

Vicepremier Q heeft ook vragen bij de inzet van de staking. "Normaal staak je tegen een hervorming. Hier is de inzet van de staking eigenlijk de vraag 'wat is het nut van staken?'", zei hij.

Index

Over de piste van een indexsprong wil de Open Vld'er zich voorlopig niet uitspreken. "Dat doe je best rond de regeringstafel", zei hij. Voor mij zijn alle maatregelen bespreekbaar als ze de groei van ons land niet kapotmaken". De Open Vld-vicepremier benadrukte wel dat het verhogen van de concurrentiekracht van de bedrijven belangrijk is.

De Wever: 'Neem niet deel aan de staking!'

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde in zijn nieuwjaarstoespraak zwaar uit naar zowel de vakbonden als de federale regering in verband met de stakingsacties van maandag. "De vakbonden en dan vooral de rode vakbonden vinden het nodig om te proberen het land lam te leggen en zware economische schade toe te brengen. Dat is onverantwoord en bovendien onbegrijpelijk, want het is toch hun vriend die in de Wetstraat 16 zit", aldus De Wever.

Volgens De Wever moeten de Vlamingen samen vechten om te zorgen dat "werken en ondernemen beloond in plaats van bestraft wordt". Hij roept dan ook op om maandag niet deel te nemen aan de staking. "Ik hoop dat iedereen morgen aan de slag gaat, dat onze economie niet plat gaat en dat zeker hier in Antwerpen de haven en de petrochemische sector niet worden lamgelegd."

"Als er op de nationale stakingsdag blokkades worden opgericht op de Scheldelaan, een van de slagaders van de Antwerpse haven, moet er gezorgd worden dat werkwilligen toch hun weg kunnen vervolgen", aldus De Wever.

Ecolo steunt staking

De Franstalige groenen van Ecolo staan dan weer wel achter de algemene staking. Die is immers "het gevolg van de fundamenteel foute keuzes" van de regering, zegt de oppositiepartij. De Ecolo-fractieleiders in Kamer en Senaat, Olivier Deleuze en Jacky Morael, verwijten de regering "een gebrek aan respect voor het sociaal overleg". Ze vinden dat de regering dringend een "gedragen en mobiliserend socio-economisch plan" op poten moet zetten. (Belga/RDM)

Onze partners