Vakbond: De Crems 40.000 euro voor legerartsen onaanvaardbaar

09/11/12 om 02:11 - Bijgewerkt om 02:11

Voor de militaire vakbond VSOA-Defensie is een premie van 40.000 euro voor dokters die bij het leger gaan niet acceptabel. Minister van Defensie Pieter De Crem had met dat plan uitgepakt.

Binnen de huidige budgettaire situatie is het "onaanvaardbaar" om een premie van 40.000 euro te betalen aan afgestudeerde artsen die kiezen voor Defensie. Dat laat de vakbond VSOA-Defensie weten, in een reactie op een bericht dat eerder in De Morgen verscheen.

Behalve de rekruteringspremie wil minister van Defensie Pieter De Crem de legerartsen ook betere uren en een snellere promotie aanbieden. Op die manier wil de minister het aanhoudende - en almaar groeiende - tekort aan medische specialisten aanpakken.

"Het feit dat Defensie deze scheefgegroeide situatie wenst recht te trekken door rekruteringspremies van 40.000 euro toe te kennen aan kandidaten en een functietoelage tot 6.000 euro per jaar aan deze die in dienst zijn, is meer dan onredelijk", reageert Erwin De Staelen, voorzitter van VSOA-Defensie.

Hij wijst er ook op dat er voor heel wat andere functies, zoals bij het technisch personeel, ook grote tekorten bestaan. Maar de mensen in die "kritische functies" krijgen volgens de vakbondsman geen compensaties.

"Integendeel: deze mensen worden belet om een loopbaanonderbreking te genieten en werden uitgesloten van het VOP-systeem (Vrijwillige Opschorting van Prestaties, een soort van brugpensioen; nvdr)."

VSOA-Defensie verwijst ten slotte nog naar het plan-De Crem, waarbij 23 kazernes werden gesloten en 16.000 personeelsleden werden geherlokaliseerd, "zonder op een afdoende manier gecompenseerd te worden". Volgens De Morgen wordt het wetsontwerp vrijdag verder besproken. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners