Ultiem overleg staatshervorming mislukt

03/09/10 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Preformateur Elio Di Rupo besliste daarop naar de koning te gaan om zijn ontslag aan te bieden.

De vergadering tussen preformateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars is vrijdagnamiddag afgelopen zonder akkoord. Di Rupo ging daarop naar de koning om zijn ontslag aan te bieden.

Di Rupo en de onderhandelaars van N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen! zaten sinds omstreeks het middaguur samen over een ultiem voorstel van Di Rupo.

Hij had dat donderdag aangekondigd om uit de patstelling te geraken over de koppeling tussen extra geld voor het Brussels gewest en een herziening van de financieringswet.

Maar de onderhandelaars slagden er vrijdag niet in om tot een akkoord te komen. Di Rupo ging daarop naar de koning om zijn ontslag aan te bieden.

Eerste ontslag geweigerd

Het overleg was op zaterdagavond 28 augustus al spaak gelopen na een voorstel van Di Rupo. Hij stelde toen 500 miljoen euro euro extra voor het Brussels gewest voor als compensatie voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in twee op te delen.

Bij de splitsing van B-H-V zouden de Franstaligen kunnen rekenen op 300 miljoen euro voor Brussel. Daar zou dan nog eens 200 miljoen bijkomen op voorwaarde dat de financieringswet (die de geldstromen tussen het federaal niveau en de deelstaten regelt) is aangepast zoals overeengekomen in het princiepsakkoord tussen de zeven partijen.

Dat voorstel van Di Rupo werd toen door N-VA en CD&V onvoldoende bevonden. Ze meenden dat er niet genoeg garanties waren dat de aangepaste financieringswet er inderdaad komt.

Op zondag 29 augustus bood Di Rupo zijn ontslag aan de koning aan, maar die weigerde dat en vroeg hem voort te werken rond Brussel-Halle-Vilvoorde, de herfinanciering van Brussel en de voorbereiding van een herziene financieringswet.

Di Rupo had dinsdag, woensdag en donderdag bilaterale contacten. Hij zag de voorzitters van de zeven partijen. Met N-VA-voorzitter Bart De Wever had hij tweemaal een ontmoeting. Maar dat leidde vrijdag uiteindelijk niet tot een oplossing.

Onze partners