Toch uitleg over Operatie Kelk

17/08/10 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

Het Brussels parket-generaal zal volgens De Tijd de pers donderdag te woord staan over de zaak.

Het Brussels parket-generaal gaat onder impuls van minister van Justitie Stefaan De Clerck toch uitleg geven over Operatie Kelk. Dat meldde De Tijd dinsdag. Volgens de krant zal het parket-generaal de pers donderdag te woord staan over de zaak.

Op vrijdag 13 augustus velde de Brusselse KI een arrest over de wettigheid van de huiszoekingen onder leiding van onderzoeksrechter Wim De Troy in het Mechels aartsbisschoppelijk paleis, bij kardinaal Godfried Danneels, in de Sint-Romboutskathedraal en bij de commissie-Adriaenssens.

De huiszoekingen werden op 24 juni uitgevoerd en kaderden in het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk en een eventuele doofpotoperatie.

De KI wilde geen commentaar kwijt over het arrest op vraag van De Troy. Er werd enkel gezegd dat de onderzoeksrechter zijn werk mocht voortzetten 'mits inachtneming van het arrest'. Die beslissing leidde tot heel wat onbegrip en speculatie.

Alleen de advocaat van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en van kardinaal Danneels wilde commentaar kwijt. Hij maakte de vordering van het parket-generaal bekend in de procedure die hij gestart was om de spullen en documenten terug te krijgen die tijdens de huiszoekingen in beslag werden genomen.

Volgens Fernand Keuleneer meent het parket-generaal dat alle onderzoeksdaden die zijn gebaseerd op de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis en bij Danneels nietig zijn.

Dat deed vermoeden dat ook het arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling niet mals is voor het onderzoek van De Troy. Donderdag komt er volgens De Tijd duidelijkheid over de zaak.

Onze partners