Tobintaks: 'Hoe lang blijft CD&V fiscale politiek van Van Overtveldt nog pikken?'

23/01/16 om 16:00 - Bijgewerkt om 15:59

'Dit is totaal onaanvaardbaar. België zou net voortrekker moeten zijn', reageert Groen op de twijfels van minister Van Overtveldt over de tobintaks.

Tobintaks: 'Hoe lang blijft CD&V fiscale politiek van Van Overtveldt nog pikken?'

Kristof Calvo (Groen) © BELGA

Groen en Ecolo zijn verbolgen over de uitspraken van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over de tobintaks. "Dit is totaal onaanvaardbaar. België zou net voortrekker moeten zijn", zegt fractieleider Kristof Calvo, Groen.

De tobintaks is volgens de groenen de gelegenheid om fiscale rechtvaardigheid op Europees niveau aan te scherpen. "Blijkbaar is Van Overtveldt steeds meer de minister van grootbanken en multinationals. Alsof speculatie goed is voor onze economie", aldus Calvo, die eist dat premier Michel zijn minister tot de orde roept.

Gezinnen en KMO's betalen rekening

De tobintaks is een minimale heffing op destructieve speculatie, waarvan de opbrengst gebruikt kan worden om te investeren in positieve projecten in ontwikkelingslanden. "Jarenlang zijn we zoet gehouden door de belofte dat we dit op Europees niveau zouden organiseren. Met de tobintaks kan er eindelijk een breed gedragen instrument komen dat onze fiscaliteit een stukje rechtvaardiger maakt, op Europees niveau."

"Hoe lang blijft CD&V de fiscale politiek van Van Overtveldt nog pikken", vraagt Calvo zich af. "De Belgische mini-speculatietaks van 28 miljoen, die dan ook nog eens rammelt langs alle kanten, is een peulschil. Nu zou de tobintaks moeten wijken. Intussen mogen gezinnen en KMO's alle rekeningen betalen. (Belga/AVE)

Onze partners