Tobback haalt scherp uit naar Di Rupo

Bruno Tobback © Belga

‘De begrotingsonderhandelingen zijn een schouwspel waarvan het niet aangenaam is om er deel van uit te maken.’ Bruno Tobback haalt zwaar uit naar formateur Elio Di Rupo (PS) en Open VLD.

Bruno Tobback (SP.A): Onaangenaam schouwspel

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback heeft de PS opgeroepen om zich te gedragen als de partij die de premier zal leveren en de liberalen als partijen die een regering willen vormen.

Als er geen akkoord komt, zal dat meer liggen aan de bereidheid en wil om te slagen, voegde hij eraan toe. Hij had het over een “schouwspel waarvan het niet aangenaam is om deel van uit te maken”.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD): Wil om te hervormen ontbreekt

Open Vld’er Vincent Van Quickenborne zei in Villa Politica dat bij sommige partijen “de effectieve wil ontbreekt om het land grondig te hervormen”. Het probleem zit volgens hem “vooral bij de PS”. Die partij blijft volgens hem met “taboes” aan tafel zitten. Ze weigert de hervormingen die de gemiddelde Vlaming en Europa willen.”

Volgens Van Quickenborne heeft zijn partij “de vaste wil” om de onderhandelingen te doen slagen, maar moeten de PS en formateur Di Rupo hun methode aanpassen. “We zetten ministapjes, terwijl we grote stappen moeten zetten”, aldus Van Quickenborne.

Caroline Gennez (SP.A): Blokkage bij PS en Open VLD

Volgens sp.a-voorzitter Caroline Gennez zit de blokkage vooral bij de uitersten aan de onderhandelingstafel, met name de PS aan de ene kant en Open Vld aan de andere kant. Zo hanteert Open Vld volgens haar een “ideologische onderhandelingsstrategie”, maar zou het ook geen kwaad kunnen als de PS “een beetje meer” de leiding van de onderhandelingen zou nemen.

Frank Vandenbroucke (SP.A): PS ontkent het licht van de zon

In de regeringsonderhandelingen zou de PS moeten tonen dat de partij bereid is tot één diepgaande hervorming, bijvoorbeeld rond de hervorming van de pensioenen. Dat heeft voormalig sp.a-kopstuk Frank Vandenbroucke in Terzake gezegd. Volgens Vandenbroucke heerst er bij de onderhandelende partijen een “koudwatervrees” voor hervormingen.

“Links en rechts blijven overtuigd van hun oude recepten terwijl er nieuwe recepten nodig zijn”, klonk het. De voormalige sp.a-minister hamert op de noodzaak van structurele hervormingen, met name op het vlak van arbeidsmarktbeleid en pensioenen. “Die hervormingen zijn misschien zelfs belangrijker dan de besparingen op zich”.

En ook al heeft Vandenbroucke vragen bij het Europese beleid, ons land kan niet blind blijven voor bepaalde aanbevelingen. “Als de Europese Unie vraagt om het pensioenstelsel te hervormen rekening houdend met de langere levensduurte, heeft ze gelijk. Als de PS dat wil ontkennen, dan ontkent ze het licht van de zon”, luidt het.

Vandenbroucke heeft een suggestie voor de onderhandelende partijen. Zo moeten de liberalen volgens hem niet “op alle fronten tegelijk willen vechten”. De PS moet volgens Vandenbroucke dan weer aantonen dat het op één domein bereid is tot een “diepgaande hervorming”. Hij denkt daarbij aan de pensioenen. “Mijn pleidooi zou zijn dat de PS aantoont dat ze rond enkele dingen een diepgaand compromis kan maken en dat ze afspreekt dat ze in de loop van de regeerperiode zonder taboes wil voortonderhandelen over de pensioenhervormingen op langere termijn. Zo kan je ondertussen het vertrouwen opbouwen.”

Siegfried Bracke (N-VA): PS hanteert verrottingsstrategie

Intussen herhaalde de N-VA bij monde van Kamerlid Siegfried Bracke dat de PS volgens hen een “verrottingsstrategie” hanteert. Volgens Bracke laat de PS de onderhandelingen bewust aanslepen “in de hoop dat er iets komt vanuit Europa”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content