'Tijd om duidelijk te maken wie echt boven zijn stand leeft' (Bruno Tobback)

30/04/12 om 20:54 - Bijgewerkt om 20:54

Bruno Tobback breekt een lans voor het plafonneren van de toplonen van overheidsmanagers tot het niveau van het loon van de premier.

"Het is tijd dat we duidelijk maken wie echt boven zijn stand leeft in dit land en elders in de wereld", zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in zijn 1 mei-toespraak.

Tobback stond stil bij de stelling dat werknemers in ons land boven hun stand leven. Daarbij herinnerde hij eraan dat de Belgische staatsschuld op enkele jaren tijd terug richting honderd procent is geëvolueerd. "Is dat door de gepensioneerden die boven hun stand leven? Is dat door de werknemers van Quick die boven hun stand leven? Ik dacht het niet", aldus Tobback.

Sociale dumping

Hij gaf meteen een eis mee aan zijn ministers, namelijk dat ze geen enkel contract nog mogen goedkeuren indien een manager bij een overheidsbedrijf daardoor een hogere verloning zou krijgen als de eerste minister.

Tobback riep de militanten op zich niet van vijand te vergissen. "Dit is niet een verhaal van ons tegen het patronaat". Hij verwees daarbij naar sectoren die kampen met sociale dumping, zoals de transportsector, de bouw en de schoonmaaksector. Tobback wil met die werkgevers "een pact" afsluiten "om te tonen dat we in deze discussie aan hun kant staan". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners