'Terroristen wilden prominent persoon ontvoeren en onthoofden'

16/01/15 om 07:56 - Bijgewerkt om 08:12

De terreurgroep die door de politie opgerold werd, wilde volgens sommige bronnen een prominent persoon ontvoeren en de video van de onthoofding via het internet verspreiden.

'Terroristen wilden prominent persoon ontvoeren en onthoofden'

© AFP

Politie en gerecht hebben een terreuraanslag op politiemensen verijdeld. Een operationele cel van teruggekeerde Syriëstrijders zou naar verluidt ons land hebben willen treffen door aanslagen te plegen op de politie. De groep wilde een prominent persoon ontvoeren en een video van de onthoofding via internet verspreiden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Wie het slachtoffer van de onthoofding had moeten zijn, is onduidelijk, schrijft de krant. Volgens goedgeplaatste gerechtelijke bronnen gaat het mogelijk om een magistraat of iemand van de politie met een prominente functie. Volgens de speurders was het een kwestie van uren voor de verdachten tot actie zouden overgaan. Er werd gewacht om de operatie uit te voeren, tot een topterrorist in Verviers zou arriveren. Toen die donderdag toekwam, werd het startsein voor de actie gegeven. Daarbij kwamen twee mannen om, een derde verdachte werd ingerekend.

Machinegeweren

Het federaal parket meldde dat de terreurgroep, waarvan minstens enkele leden onlangs uit Syrië waren teruggekeerd, politiegebouwen en -mensen als doelwit had. Het Laatste Nieuws schrijft dat de verdachten het nieuwe hoofdgebouw van de federale politie in Brussel wilden treffen, naast een aantal andere commissariaten.

Volgens De Standaard wilden de verdachten met machinegeweren een politiekantoor binnendringen en daar iedereen om het leven brengen, zo meldden bronnen. Het Laatste Nieuws maakt melding van huiszoekingen in Verviers, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht en Liedekerke - en dus niet Vilvoorde, wat het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde betreft.

Volgens De Tijd vrezen de veiligheidsdiensten dat andere terroristen nu in actie zullen schieten en een aanslag plegen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners