Verviers: Broeihaard voor jihadisten?

Politie in Verviers © BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘De belangrijktse kweekvijver van islamisten in België’, zo noemt de krant L’Avenir Verviers. Al zes tot acht inwoners zouden vanuit de stad of het nabijgelegen Dison vertrokken zijn naar Syrië om er te gaan vechten.

Twee dagen geleden kopte de Waalse krant L’Avenir, editie Verviers, ‘Waarom is onze streek een voedingsbodem voor jihadisme?’ Het leek wel een voorspelling, schrijft De Standaard.

Verviers, een klein stadje in de provincie Luik met ongeveer 55.000 inwoners, kampt al langer met het probleem van moslimextremisme. ‘De belangrijktse kweekvijver van islamisten in België’, noemt L’Avenir de plaats. Tussen de zes tot acht inwoners zouden al vanuit Verviers of het in de buurt gelegen Dison vertrokken zijn naar Syrië om er de wapens op te nemen. De strijd tegen radicalisering was al jaren een prioriteit van de lokale politie. En ook de Staatsveiligheid en de federale politie hielden Verviers extra in de gaten.

De korpschef van de zone Vesder, Marcel Simonis, werd gisteren maar kort voor de inval op de hoogte gebracht. ‘Wij, als lokale politie hadden geen weten van teruggekeerde Syriëstrijders. Wij weten bovendien ook niet of zie hier permanent verbleven of slechts op doorreis waren’, zei hij.

Buiten de wet

‘Teruggekeerde Syriëstrijders staan buiten de wet en moeten gearresteerd worden’, liet Marc Elsen (CDH) eerder ontvallen. Donderdagavond toonde de burgemeester zich vooral tevreden over de efficiëntie van de ordediensten. ‘Geen enkele verdachten is kunnen vluchten bij de operatie en er is geen schade aangericht’, klonk het.

Imam van de moskee in Verviers Assahaba, Chafiq Oussar benadrukte (net voor de anti-terroristische politieactie) dat de jihadi’s in de stad een kleine minderheid vormen in de moslimgemeenschap. Hij ziet ze niet in de moskee. En moesten ze komen is het volgens de imam erg lastig om ze te bereiken. ‘Elke vrijdag preken wij, maar het is erg moeilijk om tegen de ideeën in te gaan die ze oppikken op sociale media.’

Trainingskamp Jalhay

Verviers, vroeger een weelderinge textielstad, behoort vandaag tot de armere regio’s van ons land. De wijken rond de Rue de Dison en rond de de Rue de Hodimont, waar de politieactie plaatsvond, staan zelfs in de top drie van de armste buurten van Wallonië, schrijft De Standaard. Het trainingskamp in de Ardennen waar naar verluidt de Nederlandse radicale moslim Abou Moussa kandidaat-jihadi’s warm wou maken om in Syrië te gaan vechten lag bovendien in Jalhay vlak bij Verviers, meldt de Sudpresse.

In oktober 2014 trokken twaalf mensen die verbleven in het vakantiehuisje Les Prunelles in Jalhay de aandacht. Voornamelijk mannen uit Antwerpen ‘die door hun kleding en baard deden denken aan radicale moslims’ werden toen gezien aan de rand van het bos. Na meldingen van lokale bewoners voerde de politie identiteitscontroles uit, ‘maar er was niemand verdacht’, aldus de woordvoerder van Jalhay Michel Parotte in de krant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content