Strafmaat homofoob geweld wordt zwaarder

10/05/12 om 20:21 - Bijgewerkt om 20:21

De maximumstraf voor wie zich schuldig maakt aan een haatmisdrijf zal worden opgetrokken. Dat engagement gaat minister van Justitie Annemie Turtelboom aan na overleg met de holebigemeenschap.

Strafmaat homofoob geweld wordt zwaarder

© Belga

Turtelboom overlegde samen met premier Elio Di Rupo en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet over een strengere aanpak van homofoob en transfoob geweld. Het overleg kwam er na de dood van de Luikenaar Ishane Jarfi, die mogelijk het slachtoffer werd van homohaat.

Omzendbrief

De ministers kondigden tijdens het overleg aan dat ze samen met het college van procureurs-generaal een omzendbrief zullen opstellen. Daarin zullen richtlijnen staan over hoe een melding van homofoob geweld bij de politie concreet moet worden opgesteld. Nu weegt een dossier vaak nog te licht om het als een haatmisdrijf te kunnen kwalificeren.

"Politieagenten die tijdens het opstellen van een proces-verbaal vermoeden dat iemand in elkaar geslagen is omwille van zijn of haar geaardheid moeten daar op doorvragen. Anders wordt het misdrijf afgedaan als een gewone zaak van slagen en verwondingen", geeft Yves Aerts van Çavaria als voorbeeld.

Actieplan

Di Rupo, Turtelboom en Milquet zeiden ook dat er binnen de zes maanden een actieplan zal worden opgesteld om misdrijven tegen holebi's, transseksuelen en transgenders strenger aan te pakken. Tijdens de redactie van het actieplan, zal overleg gepleegd worden met de belangenverenigingen.

Een concreet voorstel dat in het actieplan zal staan, is dat meldingen van zulke misdrijven anoniem moeten kunnen gebeuren. "We moeten weten hoe groot het probleem precies is", zegt minister Turtelboom. "Meten is weten."

Strafmaat

Ook de strafmaat voor haatmisdrijven zal worden opgetrokken. Wie zich schuldig maakt aan doodslag, riskeert nu een celstraf van maximum 30 jaar. De bedoeling is dat als iemand gedood wordt omdat hij of zij holebi, transseksueel of transgender is, de dader in de toekomst levenslang zal riskeren. Maar ook daarover moeten de ministers nog overleg plegen met de vertegenwoordigers van de holebigemeenschap.

Die vertegenwoordigers reageerden na afloop tevreden. "Dit is een zeer krachtig engagement", zei Yves Aerts van Çavaria. Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a), die enkele weken geleden het initiatief nam voor een open brief tegen gaybashing, deelt die mening. (Belga/EE)

Onze partners