Staatsveiligheid wordt gereorganiseerd, 'zet volop in op terreurbestrijding'

25/08/15 om 05:37 - Bijgewerkt om 06:08

De Staatsveiligheid ondergaat een grondige reorganisatie om het moslimradicalisme en het terrorisme beter te kunnen bestrijden. Het is van de jaren negentig geleden dat de Staatsveiligheid zo grondig dooreengeschud werd.

Staatsveiligheid wordt gereorganiseerd, 'zet volop in op terreurbestrijding'

© BELGA

Dat meldt De Tijd.

Tussen de duizenden berichten van buitenlandse inlichtingendiensten waarmee de Staatsveiligheid sinds het losbarsten van de Syriëcrisis overspoeld wordt, aldus de krant, zou er ook één over Ayoub El Khazzani hebben gezeten. "Toch glipte de 25-jarige Marokkaan door de mazen van het net en stond hij vrijdag op het punt een bloedbad aan te richten op de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs".

Om de lawine aan informatie sinds het losbreken van de Syriëcrisis beter te kunnen opvangenn zal de Staatsveiligheid grondig hervormd worden.

Vanaf 1 september zullen de "buitendiensten", die informatie verzamelen op het terrein, met twee grote afdelingen voor "radicalisme" en "terrorisme" werken. Andere bedreigingen, zoals sekten en economische spionage, belanden op de achtergrond. Voor counterintelligence of contraspionage is wel nog een aparte afdeling voorzien. Ook van de toenemende dreiging van cyberspionage wordt werk gemaakt.

Meer mensen

"Het actieplan 2015 van de Staatsveiligheid is door de Nationale Veiligheidsraad (die de regering en de hoofden van de belangrijkste veiligheidsdiensten bijeenbrengt, red.) goedgekeurd. Op basis van dat actieplan heeft de directie van de Staatsveiligheid beslissingen genomen betreffende de organisatie van de dienst", bevestigt de woordvoerder van de Staatsveiligheid. De dienst krijgt er ook veertig mensen bij, waardoor het totaal aantal werknemers boven 600 uitkomt.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners