SP.A Aalst kiest Patrick De Smedt als nieuwe voorzitter

26/04/13 om 01:30 - Bijgewerkt om 01:30

Patrick De Smedt is de nieuwe voorzitter van de Socialisten in Aalst. Het gelekte bestuursakkoord waarover heisa kwam met SP.A-nationaal noemt hij "verouderd" en "van geen enkele waarde."

SP.A Aalst kiest Patrick De Smedt als nieuwe voorzitter

© Belga

Freya Van den Bossche, voorzitter van SP.A Oost-Vlaanderen, maakte via Twitter bekend dat De Smedt voorzitter wordt van de SP.A in Aalst. Sam Van de Putte werd verkozen tot nieuwe politiek secretaris.

229 militanten, een gemiddelde opkomst voor een algemene vergadering, beslisten in café Volkshuis over een nieuw lokaal bestuur. Voormalig schepen Patrick De Smedt kreeg 126 ja-stemmen achter zijn naam. De Smedt, die werkt voor de Gentse SP.A-fractie waartoe ook Freya Van den Bossche behoort, kantte zich tegen een bestuur met N-VA.

Zijn uitdager was Pieter Van Sande, die als uittredend politiek secretaris dichtbij de lokale partijtop stond.

Bestuursakkoord

De inhoud van het bestuursakkoord in Aalst zorgt al twee dagen voor verhitte reacties bij de partijtenoren van SP.A. Lokale schepenen Ann Van Steen en Dylan Casaer zeggen dat er niets in staat wat tegen de socialistische principes indruist.

In het bestuursakkoord dat de partijtop onder ogen kreeg, wordt voorzien in politiemensen aan het vreemdelingenloket, taalcontroles voor sociale huurders en voorrang voor Aalstenaars op de jobmarkt. "Als ze dit akkoord omzetten in werkelijkheid, staat in de sterren geschreven dat het partijbureau zal oordelen dat ze zich buiten de partij zetten", reageerde Freya Van den Bossche.

"Het is een beetje ongelukkig dat dit nu op dit moment uitlekt", zei De Smedt over het bestuursakkoord. "Het gaat om een verouderd document waar de pers op springt. Het document heeft geen enkele waarde. Er is een einddocument, Brussel heeft het opgevraagd en gaat bekijken of er problemen zijn, maar ik ga ervan uit van niet."

'Extreemlinks labo'

Bruno Tobback en de partijleiding nationaal moeten hun punt Vlaams en federaal maken en Aalst niet gebruiken om hun profiel aan te scherpen, regaeerde de verliezende kandidaat Pieter Van Sande, die nipt het onderspit moest delven tegen Smedt. "Ik kan me perfect vinden in het feit dat sp.a zich een linkser profiel moet aanmeten, maar Aalst moet daarom geen extreemlinks labo worden." (Belga/TV)

Onze partners