Socialistische spoorvakbond bereidt 'actieplan' voor

17/10/16 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:39

De vakbond ACOD Spoor bereidt een actieplan voor naar aanleiding van de beslissing van de federale regering om te raken aan het bijzondere pensioenstelsel van het rijdend NMBS-personeel. Hoe dat er zal uitzien, is nog niet duidelijk.

Socialistische spoorvakbond bereidt 'actieplan' voor

ACOD Spoor © BELGA

Op 27 oktober komt het nationaal bureau bijeen om te bepalen hoe het actieplan er zal uitzien. Ludo Sempels van ACOD Spoor kan dan ook nog niet zeggen of er gestaakt zal worden. 'Eerst raadplegen we onze leden op het terrein', klinkt het.

ACOD Spoor is niet blij met de aangekondigde aanpassingen aan het bijzondere pensioenregime. Nu kan het rijdend personeel van de NMBS al vanaf 55 jaar op pensioen. Dat wordt 57 jaar tegen 2018 en vervolgens zal die leeftijd geleidelijk de hoogte ingaan tot 63 jaar in 2030. De minimumloopbaan zal tegen 2030 minstens 42 jaar moeten bedragen.

De regering benadrukt wel dat het nog steeds mogelijk zal zijn om voor de leeftijd van 63 jaar te vertrekken in het geval van een lange loopbaan of in het geval van erkenning als zwaar beroep. Over de definitie van een zwaar beroep wordt nog volop onderhandeld.

Het ACOD vindt het jammer sat de nieuwe pensioenmaatregel genomen is zonder overleg met de vakbonden. De vakbond vreest dat veel mensen de NMBS zullen verlaten, terwijl er niet genoeg aanwervingen zijn.

'De toepassing van deze bepaling betekent een frontale aanval op het pensioenregime van het rijdend personeel en zal, op korte termijn, zware operationele en veiligheidsproblemen creëren', waarschuwt de socialistische spoorbond in een persbericht. (BELGA/JVL)

Onze partners