Samenwonen wordt steeds meer de norm

27/07/12 om 07:39 - Bijgewerkt om 07:39

Het huwelijk zat al langer in een dip, en dat is verergerd met de komst van het wettelijk samenwonen.

"Het samenwonen zit in een stroomversnelling, het huwelijk is een bewuste keuze geworden." Dat zegt projectcoördinator Inge Pasteels van de Universiteit Antwerpen in De Standaard.

Het huwelijk zat al langer in een dip. De populariteit van het aantal personen dat een huwelijk aanging, daalde de voorbije decennia geleidelijk. Maar de jongste twaalf jaar is daar een alternatief bovenop gekomen, dat de dalende trend van het huwelijk de jongste jaren nog heeft versterkt.

In periode van 2007 tot 2011 is het aantal huwelijken gedaald met 6.872, van 87.486 naar 80.614. Het aantal samenwonenden is dan weer met 30.560 gestegen, van 48.324 naar 78.884.

Het samenleven is steeds meer de norm geworden voor relaties. Ooit werd er schande over gesproken, daarna gold het meestal als een opstapje naar het huwelijk, nu is het een volwaardig en permanent alternatief geworden, waarin ook kinderen worden geboren.

Wettelijke regeling

De wettelijke regeling voor het samenwonen heeft het succes nog versterkt. Gehuwden en wettelijk samenwonenden worden doorgaans op dezelfde manier belast in de personenbelasting. Alleen in het erfrecht en bij echtscheiding zijn er nog grote verschillen. Scheiden is voor samenwonenden veel gemakkelijker dan voor gehuwden, maar dat leidt niet tot een veel hoger percentage van ontbonden samenlevingscontracten dan van scheidingen.

Recent onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse regering toont aan dat de helft van de volwassenen in Vlaanderen gehuwd samenwoont. Van de ongehuwd samenwonende paren kiest een op de vier voor de wettelijke samenwoning. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners