Reynders roept Russische ambassadeur op het matje

19/10/16 om 15:38 - Bijgewerkt op 20/10/16 om 11:02

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de Russische ambassadeur opgeroepen om het Belgisch ongenoegen kenbaar te maken over de Russische aantijgingen dat Belgische F-16's betrokken zouden zijn bij bombardementen in Syrië waarbij zes burgers om het leven kwamen.

Reynders roept Russische ambassadeur op het matje

© belga

Buitenlandse Zaken gaat de Russische ambassadeur in België, Alexander Tokovinin, convoceren om het Belgische ongenoegen kenbaar te maken over de Russische aantijgingen dat Belgische gevechtsvliegtuigen betrokken zouden zijn bij een bombardement in Syrië waarbij minstens zes burgers het leven lieten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders woensdag meegedeeld.

"Ik heb gevraagd dat wij de ambassadeur convoceren om hem op de hoogte te brengen (...) van de ontkenning, maar ook van onze onvrede over verklaringen die manifest niet geverifieerd werden", zo verklaarde Reynders aan een aantal journalisten in de marge van een onderhoud met zijn Iraakse ambtgenoot Ibrahim al-Jaafari.

Ook de Russische defensie-attachés in België zullen op de hoogte worden gebracht van de ontkenning, zo voegde de minister toe.

Woensdagochtend had minister van Defensie Steven Vandeput al ontkend dat Belgische F-16's verantwoordelijk zouden zijn voor een luchtaanval in de nacht van maandag op dinsdag op Hassadjek, een dorp in de provincie Aleppo. Daarbij vielen zes burgerdoden. Volgens de Belgische minister vlogen er op die dagen geen Belgische vliegtuigen in die zone.

De Russische autoriteiten maakten melding van zes burgerdoden bij een luchtaanval op Hassadjek. Volgens Moskou waren er geen Russische of Syrische vliegtuigen in de zone, maar werden er wel twee Belgische F-16's gedetecteerd. De Belgische vliegtuigen maken deel uit van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen Islamitische Staat.

Reynders heeft het raden naar de redenen achter de aantijgingen. Hij wees erop dat hij steeds heeft gepleit voor het openhouden van communicatiekanalen met Rusland, ondanks de oplopende spanningen op tal van domeinen. "Er wordt in dit dossier enorm veel geïnstrumentaliseerd. Ik ken niet de exacte redenen voor de verklaringen die zijn gedaan. Ze zijn in ieder geval onaanvaardbaar", zo verwees de minister naar verklaringen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken en zelfs de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov.

Rusland ligt zwaar onder vuur in het westen, dat felle kritiek heeft op de Russische steun voor het militaire offensief van de Syrische president Bashar al-Assad tegen de rebellen in de stad Aleppo. Moskou kondigde dinsdag een pauze in de vijandelijkheden aan. Dat moet burgers de kans bieden om de stad te verlaten. (Belga/JH)

Onze partners