Reynders gaat niet naar eedaflegging Kabila

17/12/11 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaat niet naar de Congolese hoofdstad Kinshasa voor de eedaflegging van de herkozen president Joseph Kabila.

Reynders gaat niet naar eedaflegging Kabila

© Belga

België zal dinsdag op de ceremonie vertegenwoordigd worden door Dominique Struye de Swielande, de Belgische ambassadeur in Congo.

Reynders laat weten te betreuren dat het Congolese Hooggerechtshof zijn voorrechten niet heeft gebruikt om de resultaten diepgaander, kritischer en onafhankelijker te onderzoeken. Hij betreurt opnieuw dat talrijke tekortkomingen en onregelmatigheden werden vastgesteld tijdens het verzamelen en het samenstellen van de resultaten. "Hoewel deze tekortkomingen niet van die aard lijken om de rangorde van de resultaten in vraag te stellen, tasten zij jammer genoeg de integriteit van de verkiezing aan", aldus de minister.

Ook betreurt Reynders dat de voorstellen van bepaalde partners en internationale en nationale waarnemers om die tekortkomingen bij te sturen door de CENI, de Congolese Onafhankelijke Kiescommissie, niet in aanmerking werden genomen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners