Regeerverklaring: Chaotische start van het parlementaire jaar

14/10/14 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:00

De nieuwe premier Charles Michel (MR) had het woord nog niet genomen om zijn Regeerverklaring voor te lezen, of de oppositie onder leiding van Laurette Onkelinx trok al fel van leer. Het werd een nogal chaotische parlementaire rentree. 'Het lijkt wel of er hier een kleuterklas is neergestreken.'

Regeerverklaring: Chaotische start van het parlementaire jaar

Discussie tussen premier Charles Michel en Laurette Onkelinx in de Kamer. © BELGA

De nieuwe regering glom van trots toen ze de Kamer binnenkwam. De sfeer was uitgelaten en er werden handen geschud en schouderklopjes uitgedeeld. Maar in alle stilte leek de oppositie zich goed te hebben klaar gemaakt voor een openingsoffensief.

Het resultaat was dat het volume meteen de hoogte inging vlak na de formaliteiten (de eedaflegging van de opvolgers, de aanstelling van de nieuwe Kamervoorzitter).

Laurette Onkelinx, tot voor kort nog minister, koos voluit voor de aanval. Ze eiste uitleg van de regering over de uitspraken van Jan Jambon over de collaboratie, en over de aanwezigheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op een verjaardagsfeest van Bob Maes.

Priemende vinger van Onkelinx

Onkelinx deed het gedecideerd, luid en met een priemende vinger. Naast haar lachte ex-premier Elio Di Rupo in zijn vuistje. Door het tumult was het voor Charles Michel niet evident om van wal te steken. De eerste zinnen van zijn betoog gingen verloren in het geroep. Op de tribunes klonk het bij heel wat waarnemers dat ze zo'n schouwspel 'nog nooit gezien' hadden.

Communautaire in de koelkast

Wanneer Michel uiteindelijk toch de zaal stil krijgt, lijst hij de plannen van de regering op. Michel gaf afwisselend in het Nederlands en het Frans een helder ovezicht van de punten die we al kennen uit het regeerakkoord. Langer werken, werken goedkoper maken, de competitiviteit herstellen en de sociale accenten worden in de verf gezet. Ook de radicalisering van jongeren die in Syrië gaan vechten, wordt een bijzonder aandachtspunt. Zonder veel cijfers te geven, schetste hij een beeld van waar het centrumrechts beleid volgens hem naartoe zal zijn. Zoals verwacht benadrukt hij ook dat er de komende vijf jaar enkel op sociaal-economische dossiers gewerkt wordt, en dat het communautaire voorlopig in de koelkast gaat.

Vraag om cijfers en tabellen

En net die afwezigheid van cijfers, werkte de oppositie op de heupen. Kristof Calvo (Groen) wil de cijfers zien en dient een ordemotie in. Ook vanuit de hoek van FDF en CDH wordt om cijfermateriaal en tabellen gevraagd. Michel verduidelijkte dat hij morgen meer tekst en uitleg zal geven.

Ongeveer tegelijkertijd komt ook Onkelinx terug tussen met haar twee vragen uit het begin van de zitting. Opnieuw wordt er gejoeld, het volume gaat de hoogte in. 'Het lijkt wel of hier een kleuterschool is neergestreken', stelde Hendrik Vuye, de nieuwe N-VA-fractieleider.

Dewael zet Bracke op zijn plaats

De nieuwe Kamervoorzitter Siegfried Bracke weet ogenschijnlijk niet goed wat hij aanmoet met de motie van Calvo, en even hangt er nog meer chaos in de lucht. Op dat moment krijgt Brackes voorganger het halfrond stil door in een scherpe tussenkomst het Kamerreglement voor te lezen. Bracke hoort de uiteenzetting aan en laat de zitting schorsen, even later is de motie verworpen en de zitting afgelopen. Morgen en overmorgen wordt er in het parlement gedebatteerd over de regeerverklaring.

Op naar vijf jaar keiharde oppositie?

Afgaand op het rumoer in de Kamer vandaag, staat de oppositie op scherp. Voor de groenen wordt het een zaak om zich te onderscheiden van de PS, die vandaag het hoge woord voerde, wat gepaard ging met redelijk wat decibels. 'Qua stijl en keuze van thema's zullen we ons anders opstellen', klink het bij Groen.

Het valt te verwachten dat de Franstalige socialisten op alles zal schieten wat er beweegt. Charles Michel liet verstaan dat hij geen zin had om het keer op keer te reageren op de 'agressieve aanvallen' (daarmee doelend op het verleden van Jan Jambon), maar de vraag is of de socialisten zich daar veel van zullen aantrekken.

Charles Michel liet vanmorgen verstaan dat hij alle Belgen wil overtuigen van zijn project. Als Onkelinx in vorm is, belooft dat geen gemakkelijke klus te worden, zeker omdat de regering een minderheid heeft aan Franstalige kant.

Al hoeft er natuurlijk ook weer niet gevreesd worden dat elke zitting in tumult ontaardt. Voor kersvers Kamervoorzitter Siegfried Bracke was het vandaag nog wat wennen, hij moet duidelijk nog wat groeien in zijn nieuwe rol, en in de volgende weken laten zien dat hij het Kamerreglement volledig onder de knie heeft.

Herlees hier onze liveblog van de regeerverklaring van Charles Michel.

Lees meer over:

Onze partners