Rechters en advocaten fluiten Geens terug

08/02/16 om 06:53 - Bijgewerkt om 06:55

De verenigingen van Nederlandstalige rechters en advocaten zijn vernietigend over het idee van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die wil rechters de mogelijkheid te ontnemen om in verkrachtingszaken de gunst van de opschorting uit te spreken, zo meldt De Standaard.

Rechters en advocaten fluiten Geens terug

Voormalig minister van Financiën Koen Geens © belga

'Een rechter houdt na onderzoek en verhoor best een zo breed mogelijk gamma aan mogelijkheden over', zegt Jan Geysen, voorzitter van de Nederlandstalige Vereniging van Magistraten. Volgens Geysen heeft een veroordeling, 'hoe zwaar de feiten ook zijn', altijd zware gevolgen voor een dader. Een strafblad kan zijn re-integratie bemoeilijken.

'Dit idee is een aanslag op het beoordelingsvermogen van de rechter. Het is een motie van wantrouwen', reageert John Maes, voorzitter van de commissie strafrecht van de Orde van Vlaamse Balies. 'Bovendien gaat Geens hiermee in tegen de geest van zijn eigen (tweede) potpourriwet over het strafrecht, waarin bepaalde beperkingen voor de rechter net zijn versoepeld.'

Maes spreekt van een gevaarlijke discussie. 'Dit zet de deur open naar het inperken van de rechterlijke macht. Ik heb de minister niet eerder kunnen betrappen op populisme, maar dit is steekvlampolitiek, mensen naar de mond te praten.' (Belga/NSK)

Onze partners