Reacties Klimaatakkoord: 'Beste kans om planeet die we hebben te redden'

13/12/15 om 07:55 - Bijgewerkt om 07:58

In Parijs kwamen de onderhandelaars op de Klimaatconferentie gisteren tot een bindend akkoord om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden.

Reacties Klimaatakkoord: 'Beste kans om planeet die we hebben te redden'

Barack Obama © AFP

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde zaterdag hoopvol op het klimaatakkoord van Parijs. "Het probleem (van de klimaatopwarming, nvdr) is niet opgelost door het akkoord, maar het betekent wel een keerpunt voor de wereld", aldus Obama. "Het is de beste kans om de ene planeet die we hebben, te redden".

Door het akkoord wordt een kader vastgelegd om de klimaatcrisis op te lossen. "Er is een mechanisme om deze uitdaging op een efficiënte manier aan te gaan".

De Amerikaanse president had het ook over "een belangrijk signaal" dat de wereld heeft gegeven, door resoluut te kiezen voor een toekomst met minder uitstoot. Maar daarvoor zijn dus wel nog investeringen en innovatie van hernieuwbare energie nodig, "aan een nooit gezien tempo". Volgens Obama toont het akkoord ook dat er iets kan bereikt worden "als de wereld eendrachtig is". "Geen enkel land, zelfs niet een machtig zoals het onze, kan dit alleen aan. En geen enkel land, hoe klein ook, kan aan de zijlijn blijven staan. We moeten het samen oplossen".

'Maand na aanslagen heeft Frankrijk wereld verenigd'

Een maand na de aanslagen in Parijs "heeft Frankrijk de wereld verenigd rond het belangrijkste internationaal klimaatakkoord ooit afgesloten", heeft Europees commissaris voor Klimaatactie Miguel Arias Canete gezegd , nadat in Le Bourget een klimaatakkoord bereikt werd.

In zijn korte verklaring had ook Canete lovende woorden voor het Franse voorzitterschap.

'Enorme stap voorwaarts'

De Britse premier David Cameron had het over "een enorme stap voorwaarts". "Door deze deal te sluiten, hebben de landen van de wereld getoond wat eenheid, ambitie en volharding kunnen bereiken. Het is een moment om te herinneren en een enorme stap voorwaarts om de toekomst van onze planeet veilig te stellen."

Onze partners