Raad van Europa: België schendt rechten woonwagenbewoners

31/07/12 om 02:06 - Bijgewerkt om 02:06

De Raad van Europa vindt dat woonwagenbewoners in ons land niet correct behandeld worden. Daarmee overtreedt België het Europees sociaal handvest.

De bevinding komt van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Dat telt vijftien onafhankelijke leden die door het Comité van Ministers van de Raad van Europa worden verkozen. Die bekijken of de lidstaten zich houden aan het Europees sociaal handvest.

Uitwijzingen
Volgens het ECSR zijn er in België niet voldoende terreinen beschikbaar voor woonwagenbewoners. De stedenbouwkundige wetgeving niet is aangepast aan hun verblijf. In Vlaanderen en Brussel zijn de kwaliteitscriteria voor verblijfplaatsen niet afdoende.

Het is volgens het Comité ook niet duidelijk op basis van welke criteria woonwagenbewoners worden uitgewezen.

Bescherming
Volgens het sociaal handvest heeft de bevolkingsgroep in kwestie ook recht op bescherming tegen armoede en sociale uitsluiting. Op dat vlak schiet België tekort omdat er geen gecoördineerde aanpak bestaat.

De conclusies van het Comité komen er na een klacht door het Worldwide Human Rights Movement. Volgens die organisatie verblijven er tussen 5.000 en 10.000 woonwagenbewoners in ons land. België moet de beweging 2.000 euro betalen voor gemaakte kosten. (Belga/TV)

Onze partners