PS'ers discussiëren over Federatie Wallonië-Brussel: 'De N-VA zal nogal lachen'

20/12/12 om 21:47 - Bijgewerkt om 21:47

Binnen de PS is discussie onstaan over de invulling van de Federatie Wallonië-Brussel. Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) noemt die discussie 'een beetje betreurenswaardig. De N-VA zal nogal lachen'

PS'ers discussiëren over Federatie Wallonië-Brussel: 'De N-VA zal nogal lachen'

© Belga

Senator Philippe Moureaux (PS) heeft gewaarschuwd voor de risico's die de Franstalige politici in Brussel zouden nemen indien ze te veel afstand zouden nemen van Wallonië. Aanleiding voor de verklaring van Moureaux is een pleidooi van Brussels PS-voorzitter Rudi Vervoort voor aanpassingen aan de structuren van de Federatie Wallonië-Brussel.

Vervoort, die Moureaux opvolgde aan het hoofd van de Brusselse PS, stelde in La Libre Belgique vragen bij de dubbele pet van Rudy Demotte (PS). De socialist leidt zowel de regering van het Waalse Gewest als de Federatie Wallonië-Brussel, maar het is niet steeds duidelijk namens wie hij spreekt. Volgens Vervoort dringen aanpassingen aan de Federatie (de Franse Gemeenschap) zich op.

Het interview ontlokte onmiddellijk tal van reacties in Franstalig België. Demotte zei in een reactie dat de liefde tussen de Federatie en de Brusselse instellingen "van twee kanten moet komen". Moureaux verwees op Télé Bruxelles naar de oprichting van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest of de herfinanciering van Brussel in de institutionele akkoorden van 2011.

Moureaux: 'Al onze grote hervormingen hebben we binnengehaald dankzij onze Waalse vrienden'

"Al onze grote hervormingen hebben we binnengehaald dankzij onze Waalse vrienden", zei Moureaux, die meteen ook betoogde dat Vervoort in januari Charles Picqué moet opvolgen als Brussels minister-president. Moureaux wees erop dat Brussel veel meer dreigt te verliezen dan Wallonië indien de afstand tussen de beide entiteiten opnieuw groter zou worden. "De Franstalige Brusselaars nemen enorme risico's zonder de Walen. Ze kunnen niet voorbijgaan aan hen en dat zou iedereen in zijn hoofd moeten prenten."

Moureaux aanvaardde destijds dat Demotte de leiding van de twee regeringen op zich zou nemen, maar hij vindt wel dat Brussel in de toekomst ook minstens één vicevoorzitter zou moeten leveren. Volgens Moureaux is de tijd ook gekomen om de Federatie meer inhoud te geven.

Christos Doulkeridis (Ecolo): 'Woordenwisselingen binnen de PS zijn beetje betreurenswaardig. De N-VA zal nogal lachen'

Ook Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) vindt dat Brussel te weinig aan bod komt in de Federatie en bijvoorbeeld de minister van Begroting zou moeten kunnen leveren, maar bepleit een constructieve dialoog met wederzijds respect. In tegenstelling tot Vlaanderen erkent het Waalse Gewest tenminste het bestaan van Brussel als gewest, zo stelde hij.

"Ik vind die interne woordenwisselingen binnen de PS een beetje betreurenswaardig. De N-VA zal nogal lachen", klonk het nog.

Onze partners