Portret: Philippe Courard

06/12/11 om 16:57 - Bijgewerkt om 16:57

Philippe Courard (PS), staatssecretaris voor Gezinsbeleid.

Philippe Courard (PS) blijft ook binnen de nieuwe regering onder leiding van premier Elio Di Rupo (PS) actief als staatssecretaris. Hij wordt bevoegd voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een Handicap, terwijl hij in de vorige regering Maatschappelijke Integratie en de opvang van asielzoekers in zijn portefeuille had.

Courard werd op 2 september 1966 geboren in Namen. Hij is leraar van opleiding en nam in 1987 voor het eerst deel aan de verkiezingen op een socialistische lijst. In 1998 schopte Courard het tot burgemeester van Hotton. Een jaar later, toen Elio Di Rupo PS-voorzitter werd, ging Courard aan de slag op het kabinet van achtereenvolgens Willy Taminiaux en André Flahaut.

In 2003 raakt zijn loopbaan in een stroomversnelling. In juli van dat jaar loodst Di Rupo hem de Waalse regering in met Werk en Opleiding als bevoegdheden. Hij neemt de plaats in van Marie Arena, die dat jaar verhuist naar de federale regering. Een jaar later raakt Courard voor het eerst verkozen in het Waals parlement en krijgt hij de sleutelpost als minister van Binnenlandse Aangelegenheden in de Waalse regering. In die hoedanigheid zet hij een aantal hervormingen op het getouw.

Tijdens die periode kwam zijn partij in het oog van de storm als gevolg van de "schandalen" die toen losbarstten, zoals bij de sociale huisvestingsmaatschappij "La Carolorégienne".

In 2009 zag het er naar uit dat Courard opnieuw deel zou gaan uitmaken van de Waalse bewindsploeg, maar dat is buiten de waard gerekend. Hij wordt staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en moet zich aldus bekommeren om de opvang van asielzoekers. (Belga/SD)

Onze partners