Peter Adriaenssens pleit voor één centraal meldpunt voor kindermisbruik

02/05/12 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

"Breng justitie, politie en hulpverlening rond kindermisbruik onder een dak", zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens (KU Leuven).

Justitie, politie en hulpverlening zouden onder een dak moeten samenwerken onder de coördinatie van de procureur. Dat zei Adriaenssens in de opvolgingscommissie Seksueel Misbruik van de Kamer.

In de aanpak van kindermisbruik werken justitie en hulpverlening nu wel samen, maar nog te vaak informeel. "Alle schakels vormen nog geen echte keten, eerder wat men noemt een grijze keten", zei de professor. "Het is belangrijk dat elke nieuwe melding van misbruik zo snel mogelijk door alle schakels geraakt".

Slachtoffer moet maar één keer zijn verhaal doen

Adriaenssens pleit voor een model dat in de VS bestaat en ook al in verschillende Europese (vooral Scandinavische) landen ingang vond. In de zogenaamde "Children's Advocacy Center" werken politie, justitie en hulpverleners samen. "Het voordeel is dat er een snelle detectie komt en dat de melding minder traumatiserend is voor het slachtoffer, dat maar één keer zijn verhaal moet doen".

Voor zo'n centra er in ons land kunnen komen, is wellicht nog heel wat wetgevend werk nodig. Er zou in elk geval gesleuteld moeten worden aan de wettelijke bepalingen rond het beroepsgeheim.

SP.A-kamerlid Renaat Landuyt stelt voor dat de opvolgingscommissie niet wacht op initiatieven van de regering, maar zelf oplijst wat er nodig zou zijn om zo'n centra in ons land op te richten. (Belga/TE)

Onze partners