Ophef over etentje Antwerpse rechters met diamantairs

10/01/12 om 20:09 - Bijgewerkt om 20:09

Na de huiszoeking bij de Antwerpse substituut Peter Van Calster, die alle onderzoeken leidt naar fraude in de Antwerpse diamantsector, is opnieuw ophef ontstaan rond het Antwerpse gerecht.

Een aantal rechters van de rechtbank van eerste aanleg heeft vorige maand een bezoek gebracht aan een Indiase tempel, waarna ze een lunch kregen aangeboden door het Antwerp World Diamond Center. Dat meldt de openbare omroep VRT.

Op beelden van een "Panorama"-reportage is te zien hoe enkele Antwerpse rechters een bezoek brengen aan de tempel in Wilrijk, die gefinancierd is door Indiase diamantairs. Daarna kregen ze een etentje aangeboden door het Antwerp World Diamond Center, de lobbygroep van de Antwerpse diamantsector, terwijl net in Antwerpen onderzoeken lopen naar miljoenenfraude in de diamantsector.

Onpartijdigheid

Volgens persrechter Eva Leliard heeft dat geen gevolgen voor de schijn van onpartijdigheid bij het Antwerpse gerecht. Zij zegt tegen VRT dat het "om een culturele uitstap" ging.

Het Antwerpse gerecht komt zo wel opnieuw negatief in het daglicht, nadat eerder bekend raakte dat twee raadsheren van het hof van beroep een huiszoeking verricht hebben in het kantoor van substituut Van Calster.

Buitenspel

Volgens nieuwssite Apache lijkt alles er op te wijzen dat de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois een manier zoekt om Van Calster professioneel buitenspel te zetten. In oktober vorig jaar richtte de procureur-generaal een brief, die Apache kon inkijken, aan de Antwerpse procureur Herman Dams, waarbij hij zijn ongerustheid uit over de wijze waarop Van Calster "de problematiek van de diamantsector meent te moeten aanpakken en behandelen".

Het gaat daarbij vermoedelijk om de zaak rond de Zwitserse HSBC-bank, waar enkele Antwerpse diamantairs geheime rekeningen hebben. Liégeois zou daarbij aansturen op een minnelijke schikking met de fraudeurs, terwijl Van Calster de dossiers voor de rechtbank zou willen brengen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners