Open VLD pleit voor meer werk, minder lasten en betere zorg

13/04/14 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:33

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten legde tijdens het programmacongres van haar partij de nadruk op het 5-5-5-groeiplan en een zorgplan waar Maggie De Block haar schouders onder zal zetten.

Open VLD pleit voor meer werk, minder lasten en betere zorg

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten © Belga

Open VLD heeft haar twee dagen durend programmacongres in Gent afgesloten. In haar slottoespraak legde voorzitster Gwendolyn Rutten de nadruk op het 5-5-5-groeiplan, dat staat voor meer werk en minder lasten. De partij heeft ook een zorgplan, waaronder Maggie De Block haar schouders zal zetten.

Rutten nam ook de verdediging op van Europees commissaris Karel De Gucht op zich. "Open VLD staat voor privacy en rechtszekerheid, stelde de voorzitster. "Wij vinden dat ambtenaren, ook fiscale ambtenaren, hun werk moeten kunnen doen. Maar wat voor ons niet kan, zijn pesterijen en publieke aanvallen. Ieder mens, iedere Belg en iedere Vlaming heeft het recht zich daartegen te verzetten. Ook als die persoon een publieke functie heeft. Ook als die persoon Europees commissaris is", verwees ze naar het geschil tussen De Gucht en de BBI.

Rutten herinnerde eraan dat Open VLD gedaan heeft wat moest om het land en onze welvaart opnieuw veilig te stellen. "Als een land uit de crisis komt en zich herstelt, dan zijn nieuwe belastingen het allerlaatste wat we nodig hebben, maar dat hebben de andere partijen niet begrepen. Telkens wanneer internationale rapporten verschijnen of bedrijven sluiten zijn ze het er over eens dat de belastingen naar omlaag moeten, maar blijkbaar vergeten ze dat als ze hun verkiezingsprogramma opstellen. Zo voorzien de socialisten 4 miljard euro nieuwe belastingen, de christendemocraten 3,3 miljard en de Vlaamsnationalisten 1,7 miljard."

Rutten hekelde ook de recepten van N-VA, zonder de partij bij naam te noemen: snijden, bevriezen, afnemen en schorsen. "Wie de zorg bevriest, creëert een koude maatschappij. Wie twee jaar lang groei in de zorg blokkeert, creëert geen oplossingen, maar wachtrijen. Wie denkt dat je brugpensioenen afbouwt met de hakbijl, houdt niemand langer aan het werk en creëert maar één ding en dat is angst".

Naast het 5-5-5-groeiplan heeft Open VLD ook een zorgplan, een liberale aanpak voor zorg en de oude dag. Volgens Gwendolyn Rutten is Maggie De Block "de beste garantie voor uw zorg". Zij zal dan ook haar schouders zetten onder het zorgplan, zoals ze dat al eerder gedaan heeft op asiel en migratie, klonk het.

De zitting van zondag bestond uit een reeks gesprekken van presentatoren Kader Gurbuz en Kurt Van Eeghem, met onder meer beide congresvoorzitters Annemie Turtelboom en Bart Tommelein - die op één dag congres meer interessante ideeën had gehoord dan in vijf jaar Vlaamse stilstandregering -, Alexander De Croo en Matthias De Clercq, maar ook met enkele opvallende kandidaten zoals oud-Anderlechtmanager Michel Verschueren - die Bart De Wever opriep te stoppen om te spreken over 'luie Walen' - en Françoise Chombar, CEO van Melexis.

Op zaterdag stemde Open VLD al voor het behoud van de woonbonus en voor een staatssecretaris voor privacy, maar tegen de legalisering van cannabis. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners