Onze jeugd is bang en braaf

31/03/14 om 08:27 - Bijgewerkt om 09:50

Seks, drugs en rock and roll? Aan de jeugd van tegenwoordig zijn ze niet meer besteed.

Onze jeugd is bang en braaf

© Belga

Vele jongeren gaan amper uit, ze hebben weinig vertrouwen in politici en ze voelen zich onveilig. Seks, drugs en rock and roll zijn niet besteed aan de jeugd van tegenwoordig.

Onze jeugd toont zich in een grootschalig onderzoek best tevreden, al zijn mainstreamjongeren over het algemeen ook doodgewone, brave kinderen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. De kranten baseren zich op de monitor van het Jeugdonderzoeksplatform. Doel van dat onderzoek is de leefwereld van de Vlaamse jongeren in kaart te brengen.

Zeven op de tien Vlaamse jongeren zeggen zichzelf 'best oké' te vinden, acht op de tien menen dat ze over een aantal 'goede kwaliteiten' beschikken.

De hele wereld in hun kamer

Vlaamse jongeren plooien zich terug op hun eigen kleine groep. Hun leven speelt zich af in een kleine, brave kring. Hun favoriete vrijetijdactiviteiten zijn sms'en, bellen en tv-kijken. Meer dan een vijfde gaat nooit op café. 'Ze krijgen door nieuwe media de hele wereld in hun kamer, maar komen daardoor niet meer uit datzelfde kamertje,' zegt Dirk De Wachter, psychiater aan de KU Leuven in De Morgen.

22,6 % gaat nooit op café

42,5 % gaat nooit naar een festival of een concert

17,3 % gaat nooit naar een fuif of een feestje

18 % heeft geen tien boeken in huis

13 % heeft geen eigen slaapkamer

Geen interesse in politiek

Bijna de helft van de ondervraagden is niet geïnteresseerd in politiek en velen vinden dat het geen zin heeft om te gaan stemmen.

48,5 % is niet geïnteresseerd in politiek

33,5 % begrijpt de meeste politieke thema's nauwelijks

38 % heeft meestal een mening over politieke onderwerpen

37,4 % vindt dat stemmen geen zin heeft

24,2 % wil de stemplicht afschaffen

Bron: Jongerenonderzoeksplatform - De Morgen, Het Laatste Nieuws

Onveiligheidsgevoel

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Vlaamse jeugd zich angstig en onveilig voelt. In vergelijking met vorige onderzoeken is het onveiligheidsgevoel fors toegenomen.

Toch melden slechts weinig middelbare scholieren ooit het slachtoffer van een misdrijf te zijn geweest. Diefstal en lastiggevallen worden op straat komen relatief vaak voor, maar fysiek geweld en bedreiging met een wapen zijn eerder zeldzaam. (EE)

Lees meer over:

Onze partners