Onderzoeksrechter 'Operatie Kelk' neemt ontslag

08/09/11 om 07:12 - Bijgewerkt om 07:12

Onderzoeksrechter Wim De Troy, neemt ontslag. De Troy is de onderzoeksrechter die 'Operatie Kelk' opstartte en in het kader van een onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk een aantal omstreden huiszoekingen liet uitvoeren.

Zijn hoogzwangere griffier mag na haar bevallingsverlof niet terugkeren naar het onderzoekskabinet en dat zou volgens insiders een zoveelste poging zijn om het kabinet van De Troy te destabiliseren en onderzoeken een stille dood te doen sterven. Dat weten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure donderdag.

Dat zijn trouwe griffier Peggy Coppens na haar verlof niet mag terugkeren, zette een verbolgen Wim De Troy ertoe aan aan te kondigen dat hij opstapt als onderzoeksrechter. In de krant wilde De Troy noch Coppens reageren.

Volgens La Dernière Heure zou een incident waarbij De Troy en het bestuur van de gevangenis van Vorst betrokken waren aan de basis van Coppens' overplaatsing liggen.

De Troy ligt vooral sinds zijn Operatie Kelk en de omstreden huiszoekingen in het aartsbisschoppelijke paleis in Mechelen zwaar onder vuur. Afgelopen lente nog dreigde hij van het onderzoek gehaald te worden omdat er een probleem was met de herbenoeming van zijn mandaat als onderzoeksrechter. Op het allerlaatste nippertje werd dat rechtgezet.

"Insiders zeggen dat het vanaf dat moment erg moeilijk werd om nog aan hem te raken", schrijft Het Laatste Nieuws. "Dus werd in alle stilte gewerkt aan de uitschakeling van de griffier." (Belga)

Lees meer over:

Onze partners