Onderzoek oorzaak treinbotsing volop bezig

06/06/16 om 15:48 - Bijgewerkt om 15:48

Het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS) is in het Luikse Saint-Georges-sur-Meuse gestart met een onderzoek naar de oorzaken van de treinramp.

Onderzoek oorzaak treinbotsing volop bezig

Treinongeluk in Saint-Georges-sur-Meuse © BELGA

Het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS) is een onderzoek gestart naar de omstandigheden van het treinongeval dat zondagavond plaatsvond in het Luikse Saint-Georges-sur-Meuse. Dat werd vernomen bij de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

Mensen van het OOIS zijn ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen, zegt Sven Heyndrickx, de woordvoerder van de federale overheidsdienst. Het OOIS werd in 2011 opgericht om bij ernstige incidenten op het spoor de omstandigheden te analyseren. "Het doel van zo'n onderzoek is niet om een schuldige aan te wijzen. Dat is een taak van het parket", benadrukt Heyndrickx. "Het OOIS heeft wel als doel om aanbevelingen en maatregelen voor te stellen zodat gelijkaardige incidenten in de toekomst vermeden kunnen worden."

"Het onderzoek naar de oorzaak van de treinbotsing is in volle gang", beaamt ook woordvoerder Frédéric Petit van spoorwegbeheerder Infrabel. Voorlopig is de oorzaak nog onbekend. "De piste dat een blikseminslag de oorzaak is, gaan we onderzoeken", klinkt het. "Maar dan zijn er nog veiligheidssystemen die in werking moeten treden. Het onderzoek moet het dus nog uitwijzen."

Bij de treinbotsing zijn drie doden gevallen, de treinbestuurder en twee passagiers. Negen reizigers raakten gewond, maar niemand van hen verkeert nog in levensgevaar.

Koning Filip heeft maandagmiddag een bezoek gebracht aan het Luikse Sint-Georges-sur-Meuse. De koning had eerst een ontmoeting met hulpverleners in het gemeentehuis van buurgemeente Amay, waar een tijdlang een crisiscentrum was opgericht. Daarna bezocht hij het treinwrak.

Koning Filip was behalve van premier Charles Miche (MR) vergezeld van minister van Mobiliteit François Bellot (MR), spoorbazen Jo Cornu en Luc Lallemand, en de burgemeesters Javaux en Dejon.

In juli 2008 vond op dezelfde spoorlijn een zwaar ongeval plaats. Daarbij vielen toen een 40-tal gewonden, waaronder twee zwaargewonden.

Onze partners