Noodplan voor stroomvoorziening deze winter

18/07/14 om 05:49 - Bijgewerkt om 05:49

De regering werkt aan een noodplan om de stroombevoorrading deze winter te garanderen. De strategische reserve om de winterpieken aan te kunnen, blijkt niet voldoende.

Noodplan voor stroomvoorziening deze winter

Mogelijk moeten bepaalde elektrische apparaten uit wanneer het koud wordt in het putje winter. © BELGA

Dat schrijven De Tijd en De Standaard. In plaats van 800 me­gawatt aan reservecapaciteit, hebben de elektriciteitsbedrijven EDF Luminus en E.on twee cen­trales aangeboden die samen goed zijn voor 850 megawatt. De twee zijn bereid de centrales van Seraing en Vilvoorde de volgende drie winters stand­by te houden.

Een werkgroep met vertegenwoordigers van overheid en energiesector zoekt naar maatregelen om het stroomverbruik op piekmomenten deze winter snel te kunnen drukken. Maatregelen die op tafel liggen, zijn onder meer het doven van de verlichting op de autosnelwegen, het verminderen van de verlichting bij het openbaar vervoer en het zo veel mogelijk verminderen van het verbruik bij de overheidsinstellingen. Ook het verbieden van het gebruik van bepaalde elektrische toestellen behoort theoretisch tot de mogelijkheden. De concrete beslissingen zouden pas in september genomen worden.

De maatregelen zullen enkel genomen worden op absolute piekmomenten, luidt het. Die zijn er bijvoorbeeld wanneer het erg koud is in België én in de buurlanden, waardoor er nauwelijks stroom kan ingevoerd worden uit Frankrijk en Nederland. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners