NMBS test sms-procedure voor vertrek treinen

27/07/10 om 12:20 - Bijgewerkt om 12:20

Dat moet de vertrekprocedure veiliger maken en het gebruik van valse vertreksleutels tegengaan.

De NMBS zoekt nog altijd naar een methode om de vertrekprocedure van de treinen veiliger te laten verlopen. Er wordt momenteel getest met een sms-procedure.

Treinbegeleiders geven momenteel in grote stations het sein om te vertrekken met een gewone vierkantsleutel. Als de treinbegeleider die in een bakje steekt en omdraait, gaat op het perron ter hoogte van de stuurpost een lamp branden. Enkele seconden later mag de bestuurder vertrekken.

Maar het is mogelijk gebleken het vertreksein te geven met een valse sleutel. De sleutels blijken te koop te zijn in doe-het-zelfzaken.

Om dat veiligheidslek te dichten, zoekt de NMBS naar een nieuwe vertrekprocedure. Volgens De Standaard maakt de sms-procedure veel kans, al is ze omslachtig.

Drie sms'en

Het komt erop naar dat de treinbegeleider een sms'je stuurt naar de verantwoordelijke in het seinhuis als het tijd is om te vertrekken.

De man of vrouw in het seinhuis zet dan het licht op groen door terug te sms'en dat alles in orde is. Daarop zou de treinbegeleider een vertrek-sms'je sturen naar de treinbestuurder.

Dat gebeurt niet met een gewone gsm, wel met een speciaal ontwikkeld apparaatje om misbruik door passagiers onmogelijk te maken.

Lees meer over:

Onze partners