Nieuwe aspergeseizoen start woensdag

(Belga) Het nieuwe aspergeseizoen gaat woensdag van start in België. Dat meldt de Boerenbond dinsdag in een persbericht.

Vanaf 18 april zullen telers asperges oogsten of “steken”. Net voordat de kopjes van de asperges boven de grond komen, wordt een gleufje van tien centimeter vrijgemaakt, waarop de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk wordt afgesneden, aldus de Boerenbond. Officieel eindigt het aspergeseizoen op 24 juni. Dan moet de boer de teelt stopzetten om de plant tijdens de zomer te laten doorgroeien. “De Belgische asperges zijn een echt seizoensproduct, veel mensen kijken uit naar de komst van de eerste asperges”, zegt Matty Veulemans, stafmedewerker communicatie. “De verse Vlaamse asperges smaken superieur in vergelijking met de asperges die in het voorjaar uit Zuid-Europa of Zuid-Amerika worden aangevoerd”, aldus groentekok Giovani Oosters van het Hasseltse restaurant Vous lé vous. De totale oppervlakte asperges bedraagt in België 197 hectaren, goed voor een productie van 1.680 ton. De teelt is vooral geconcentreerd in de provincies Limburg en Antwerpen, maar ook in de andere Vlaamse provincies worden asperges geteeld. Ze worden voornamelijk geteeld voor inheems gebruik. Vijftien tot twintig procent wordt uitgevoerd, vooral naar Nederland, Duitsland en Frankrijk, zegt Anne-Marie Vangeenberge, woordvoerster van de Boerenbond. De Boerenbond lanceert in één adem ook de receptenwedstrijd “Pimp je asperge”. Tot 14 mei 2012 kan iedereen een eigen origineel recept met asperges als hoofdingrediënt inzenden naar pimpjeasperge.be. Kok Giovani Oosters is de ambassadeur van deze actie. (SGI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content