N-VA waarschuwt voor financiële kater voor Vlaanderen

15/09/11 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Het akkoord dat formateur Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen gesloten hebben over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde "is geen nachtmerrie", maar dat betekent nog niet dat het een goed akkoord is.

N-VA waarschuwt voor financiële kater voor Vlaanderen

© Belga

Het akkoord dat formateur Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen gesloten hebben over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde "is geen nachtmerrie", maar dat betekent nog niet dat het een goed akkoord is. Dat stellen N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn ondervoorzitter Ben Weyts in een reactie. De Vlaams-nationalisten menen dat er nog veel onduidelijkheid rond het akkoord hangt. Maar "op basis van wat geweten is, stelt de N-VA vast dat de buitensporige eisen van het FDF van Olivier Maingain van tafel zijn". N-VA is daarom blij dat Maingain "met lege handen" staat. "De druk van de N-VA zal daar zeker niet vreemd aan zijn", luidt het.

Toch liggen Bart De Wever en zijn partijgenoten wakker van het akkoord. "We vrezen dat we straks, als het hele plaatje duidelijk wordt, met een kater zullen opstaan." De partij laakt de onduidelijkheden, maar kan nu al vaststellen dat de Vlaamse partijen "een aantal toegevingen hebben gedaan die in hun geheel veel verder gaan dan wat de N-VA ooit aanvaardbaar achtte".

"Verbrusseling"
"Bepaalde toegevingen lossen bovendien de conflicten in de Vlaamse rand niet op", luidt het. "Integendeel, ze veroorzaken nieuwe conflicten in de toekomst. Pacificatie moest nochtans het doel zijn." De N-VA laakt dat de zes faciliteitengemeenten "verbrusseld" worden. Met de beroepsprocedure bij de Raad van State voor de benoeming van de burgemeesters uit die gemeenten "wordt het schietkraam op de omzendbrief-Peeters geopend. Als die sneuvelt, eindigen die gemeenten met een Brussels taalstatuut".

Financiering Brussel

Ook over de financiering van Brussel is N-VA ontevreden. "Brussel krijgt ongeveer 600 miljoen euro extra, een budgetstijging met maar liefst 20 procent", weet de partij. "Bijzonder veel geld om enkel een arrest van het Grondwettelijk Hof uit te voeren en in elk geval veel meer dan wat de N-VA ooit bereid was om te geven." Van de voorwaarden die de N-VA'ers altijd aan de herfinanciering gekoppeld hebben, is nu geen sprake meer, stellen ze vast.

Coöptatiesysteem Senaat

Een andere doorn in het oog is het coöptatiesysteem voor de Senaat. Dat "zorgt ervoor dat de Franstalige partijen aangemoedigd worden om op te komen met eigen lijsten in Vlaams-Brabant". Immers, zo legt de N-VA uit, de scores behaald in Halle-Vilvoorde worden meegerekend voor de verdeling van de Franstalige zetels. "In de feiten verandert er voor de inwoners van Halle-Vilvoorde dus niets. Zij mogen zich opnieuw verwachten aan Franstalige verkiezingspropaganda in hun bus. Meer nog, voortaan zullen ook de inwoners van de kieskring Leuven kunnen genieten van de FDF-propaganda."

N-VA ongerust over vervolg onderhandelingen
De partij is ongerust over het vervolg van de onderhandelingen. Ze vindt het vreemd dat er behalve over het geld niets gezegd wordt over het Brussel-luik van de nota-Di Rupo. Het akkoord kan alsnog een nachtmerrie worden, waarschuwen De Wever en Weyts, "als straks blijkt dat de Vlamingen opnieuw diep in de geldbuidel moeten tasten om Brussel en de Franse Gemeenschap extra geld te geven, als blijkt dat de positie van de Vlamingen in Brussel nog verder wordt aangetast en als blijkt dat Franstalige inwoners in Halle-Vilvoorde bij rechtszaken terecht kunnen bij Franstalige rechters".

Kostenplaatje?

Nu er maar vier weken meer resten tot de start van het parlementaire jaar is N-VA bezorgd dat alle andere onderwerpen van de onderhandelingen op een drafje zullen worden afgehaspeld. De partij is ongerust dat de Vlaamse partijen - "vanuit de psychologie dat ze nu een slag thuis gehaald hebben" - toegevingen aan allerlei belastingverhogingen en extra geldtransfers zullen doen. (Belga/INM)


Onze partners