'N-VA speelt met Belgische welvaart' (Melchior Wathelet)

11/07/11 om 09:22 - Bijgewerkt om 09:22

Volgens cdH-politici gebruikt De Wever valse cijfers om de formateursnota in diskrediet te brengen.

'N-VA speelt met Belgische welvaart' (Melchior Wathelet)

© Belga

Dat staat maandag te lezen in De Standaard. Het neen van de N-VA op de nota van formateur Elio Di Rupo kan voor staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet niet door de beugel. "De N-VA speelt met de Belgische welvaart", aldus Wathelet. CdH lijstte afgelopen weekend de tegenargumenten op voor

N-VA-voorzitter Bart De Wevers kritiek op de formateursnota.

Waalse humanisten

De Waalse humanisten vinden dat hij valse cijfers gebruikt om de nota in diskrediet te brengen: "Vals, overdreven of karikaturaal", luidde het cdH-verdict. Volgens Wathelet zullen N-VA voorstellen zoals een indexsprong "in de eerste plaats ook gevoeld worden door de hardwerkende Vlamingen". De werkloosheid in de tijd beperken, hekelt Wathelet, zal veroorzaken dat werklozen overschakelen op het leefloon. Dat betekent een extra last voor de gemeenten, "die dan hun belastingen moeten verhogen".

Risico

Wathelet wijst erop dat de ratingbureau's de politieke onzekerheid aankaarten. Door een ratingverlaging wordt geld lenen duurder voor de Belgische staat. "Dan vind ik het ongelooflijk dat hij nu aanstuurt op nog meer politieke onzekerheid", luidt het. "Ofwel is hij er zeker van dat het België zo goed gaat dat het nooit in het straatje van Portugal of Griekenland terechtkomt. Ofwel neemt hij een ongelooflijk groot risico met de welvaart van ons land en dan nog vooral voor de mensen die België het meest financieren." Wathelet bevestigt dat hij daarmee op de Vlamingen doelt. (Belga/INM)

Onze partners