N-VA pleit voor unieke pensioenadministratie

18/04/12 om 17:45 - Bijgewerkt om 17:45

Oppositiepartij N-VA vindt dat er meer dan ooit nood is aan een vereenvoudiging van het Belgische pensioenstelsel.

N-VA pleit voor unieke pensioenadministratie

© Belga

Met het jaarverslag van de ombudsman voor Pensioenen in de hand, pleit Kamerlid Karolien Grosemans voor een unieke pensioenadministratie.

Het viel Grosemans op dat in het jaarverslag de nadruk lag op de verschillen tussen de pensioenstelsels en de problemen die dit onderscheid veroorzaakt voor de burgers. "Vooral mensen met een gemengde loopbaan botsen op de limieten van onze pensioenadministratie", zegt ze.

Dat er twee ministers bevoegd zijn voor pensioenen - Vincent Van Quickenborne voor de werknemers en de ambtenaren, Sabine Laruelle voor de zelfstandigen - doet er volgens Grosemans "geen goed aan". "Het is evident dat een vereenvoudiging zich opdringt", gaat ze verder.

"Voor de N-VA dient dit zowel op organisatorisch als op beleidsniveau te gebeuren. Op die manier gaan transparante en efficiënte dienstverlening hand in hand met een verlaging van de werkingskosten van de administratie."

Jaarverslag 2011

Het voorstel van Grosemans volgt op de overhandiging en presentatie van het rapport door de ombudsmannen Tony Van Der Steen en zijn Franstalige collega Jean Marie Hannesse aan minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne en minister van KMO's en Zelfstandigen Sabine Laruelle.

Centraal in de aanbevelingen aan de ministers staan de mensen met een gemengde loopbaan. Zij hebben minstens onder twee statuten (zelfstandige, ambtenaar, werknemer) gewerkt. Hun dossier wordt op het einde van hun carrière door verschillende pensioendiensten behandeld. Het gebeurt nu nog al te vaak dat de ene dienst geen beslissing kan nemen zolang een andere geen gegevens doorspeelt. Als ze daarentegen proactief zouden samenwerken, zal de betrokken gepensioneerde zijn volledig pensioen op tijd krijgen, zegt de ombudsman. (Belga/INM)

Onze partners