N-VA over burgemeesterwissel in Hasselt: 'Voorakkoorden zijn schaamteloos en degoutant'

08/09/16 om 23:04 - Bijgewerkt om 23:03

"De Hasselaren zijn geen dommeriken. Coalities worden gesloten in functie van de verkiezingsuitslagen, niet twee jaar op voorhand", reageert Steven Vandeput, N-VA-fractieleider in Hasselt, op het akkoord rond de opvolging van Hilde Claes.

N-VA over burgemeesterwissel in Hasselt: 'Voorakkoorden zijn schaamteloos en degoutant'

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) met in de achtergrond F-16 toestellen © BELGA

Federaal minister van Defensie en N-VA-fractieleider in Hasselt, Steven Vandeput, stelt zich ernstige vragen over de mogelijke voorakkoorden die tussen SP.A en CD&V zijn gesloten bij de opvolging van Hilde Claes als burgemeester van Hasselt.

Als grootste oppositiepartij was de N-VA na de jongste gemeenteraadsverkiezing niet uitgenodigd om deel te nemen aan de formatiegesprekken voor een nieuw bestuur in Hasselt. En ook nu ging de CD&V niet in op het voorstel van N-VA om samen een andere meerderheid op de been te brengen. Daarmee zet CD&V het (voor)akkoord verder dat destijds door Jo Vandeurzen en Ingrid Lieten voor tal van Limburgse gemeenten was onderhandeld. En volgens N-VA reikt het nu bereikte akkoord verder dan deze legislatuur.

'Onderschatting'

"We wensen Nadja Vananroye proficiat met haar benoeming", aldus Vandeput. "We nemen akte van de uitkomst van de onderhandelingen. Ze gaat het echter niet makkelijk krijgen, want bij de afgesloten voorakkoorden die ermee gepaard zijn gegaan, stellen we ons ernstige vragen. Het is een zware onderschatting van de Hasselaar, die vast en zeker niet akkoord zal gaan met het vooraf bedisselen van bestuursafspraken. Zo'n scenario zou je niet kunnen verzinnen. Dit is lachen met de Hasselaar en bovendien onze stad belachelijk maken. Democratie betekent duidelijk niets voor deze meerderheid. De Hasseltse kiezer wordt, twee jaar op voorhand, al buitenspel gezet. Schaamteloos en degoutant", besluit Vandeput.

(Belga/RR)

Onze partners