N-VA: 'Di Rupo wil niet in hetzelfde vliegtuig met Reynders'

20/05/12 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

'We vernemen dat Elio Di Rupo niet in hetzelfde vliegtuig wil reizen als Didier Reynders.' Dat zegt N-VA-kopstuk Jan Jambon.

In het politiek debat tijdens De Zevende Dag werd teruggeblikt op de kritiek van N-VA-kamerlid Ben Weyts op het feit dat premier Elio Di Rupo afzonderlijk van de Belgische delegatie met de ministers van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en van Defensie Pieter De Crem naar de NAVO-top in Chicago reisde. Reynders en De Crem namen het regeringsvliegtuig, Di Rupo nam een lijnvlucht. Weyts vroeg zich af wat daar de reden van is en kondigde aan dat hij de premier daarover zal ondervragen in het parlement.

Speciallekes

'In een periode waarin er bespaard moet worden vinden we het raar dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen ministers van tweede categorie en de boss himself die dan met een apart vliegtuig reist,' deelt Jan Jambon de kritiek van zijn partijgenoot. 'We vernemen dat Elio Di Rupo niet in hetzelfde vliegtuig wil reizen als Didier Reynders. Voor mij is dit een symptoom van een cultus. Is dat allemaal wel nodig, die speciallekes?

Di Rupo betaalt lijnvlucht zelf

Na de kritiek van Weyts maakte Di Rupo bekend dat hij van Chicago terugvliegt met het Belgische regeringsvliegtuig en dat hij de lijnvlucht op de heenweg zelf betaalt. Hij zou gekozen hebben voor deze oplossing omwille van gezondheidsredenen.

De discussie ontlokte tijdens De Zevende Dag bij Open VLD-kamerfractieleider Patrick Dewael de opmerking dat 'de N-VA zich echt wel bezighoudt met de essentie'. (EE)

Onze partners