N-VA bijna dubbel zo groot als tweede partij

23/04/14 om 19:25 - Bijgewerkt om 19:49

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, haalt N-VA bijna dubbel zo veel stemmen als CD&V. Tenminste, zo blijkt uit de nieuwe peiling van De Morgen en VTM.

N-VA bijna dubbel zo groot als tweede partij

N-VA'ers Bart De Wever, Nedia Sminate, Jan Jambon en Ben Weyts © Belga

Een maand voor de verkiezingen is N-VA bijna dubbel zo groot als de tweede partij, de CD&V. Dat blijkt uit de nieuwe peiling van De Morgen en VTM. Opvallend: grootste stijger is het Vlaams Belang met 2,7 procent. De andere partijen blijven ongeveer gelijk met een minieme stijging tussen 0,2 procent (Open VLD en SP.A) en 0,5 procent (N-VA). CD&V is de enige daler. De partij gaat er bijna een procent op achteruit.

N-VA 32,8 procent (plus 0,5 procent)

CD&V 17,6 procent (min 0,9 procent)

Open VLD 13,5 procent (plus 0,2 procent)

SP.A 13,5 procent (plus 0,2 procent)

Vlaams Belang 10,3 procent (plus 2,7 procent)

Groen 8,7 procent (plus 0,3 procent)

PVDA + 3,4 procent

In vergelijking met de vorige verkiezingsuitslag zou N-VA er in het federaal parlement 6 zetels op vooruit gaan, als deze peiling een indicatie zou zijn van het stemgedrag van de Vlamingen. De Vlaamse regeringspartijen zouden 3 zetels moeten inleveren.

'We zijn vooral blij dat uit deze peiling blijkt dat de mensen zich niet laten afschrikken van ons,' zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VTM-Nieuws. 'We horen niet anders dan dan we a-sociaal zijn en dat we de pensioenen willen korten. Dat is allemaal niet waar. We zijn wel bezorgd dat de mensen bang zouden worden van N-VA. Deze peiling is dan goed nieuws voor ons.'

Waalse broer van PVDA haalt bijna 10 procent

In Wallonië klimt de extreem-linkse PVDA tot ruim negen procent, de rechts-populistische PP tot zeven procent. De PS blijft in het zuiden van het land wel de populairste partij, al blijft ze daar fors onder het hoge kiesresultaat van 2010.

De PS blijft op (bijna) 29 procent, de MR op ruim 23 procent. Enkel het cdH stijgt een dik procent (13,7 procent), Ecolo blijft rond de elf procent). De PVDA (PTB in Franstalig België) haalt 9,2 procent, de PP haalt 7 procent. De in oorsprong Brusselse partij FDF haalt in Wallonië de kiesdrempel niet.

Brussel: PS de grootste

In hun strijd om het Brusselse marktleiderschap blijven PS (22,5 procent) en MR (20,3 procent) in elkaars buurt. Het cdH, Ecolo en FDF flirten elk met de grens van tien procent. De PVDA haalt zes procent, de PP haalt er de kiesdrempel niet.

Opvallend: een maand voor de verkiezingen heeft 27 procent van de kiezers nog altijd niet beslit op welke partij ze zullen stemmen. Nooit eerder was het aandeel onbeslisten vlak voor de verkiezingen zo groot.

Lees meer over:

Onze partners