N-VA bij verkiezingen goed voor monsterscore van bijna 40 procent (peiling)

02/12/11 om 19:58 - Bijgewerkt om 19:58

Terwijl Elio Di Rupo maandag een regering vormt zonder N-VA, zou de partij van Bart De Wever bij verkiezingen goed zijn voor een monsterscore van bijna 40 procent. Bart De Wever is in Vlaanderen onbedreigd de populairste politicus.

N-VA bij verkiezingen goed voor monsterscore van bijna 40 procent (peiling)

© Belga

Als er komende zondag federale verkiezingen zouden worden georganiseerd, zou de N-VA in Vlaanderen 39,8 procent van de stemmen halen. Dat blijkt uit een peiling van La Libre Belgique en RTBF.

SP.A tweede partij in Vlaanderen

De SP.A wordt met 13,9 procent de tweede partij, voor CD&V en Open Vld, die allebei 12,6 procent halen. Naast de N-VA, is Groen! de enige partij die winst boekt.

Bart De Wever populairste politicus

N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft de populairste politicus.

In vergelijking met de uitslag van de federale verkiezingen van 13 juni 2010, boekt de N-VA een winst van 12 procent. Het lijkt erop dat N-VA de kiezers wegplukt van Vlaams Belang, Open VLD en CD&V.

CD&V verliest 4,7 procent

CD&V was vorig jaar nog de tweede grootste partij met 17,3 procent en verliest 4,7 procent. Voorzitter Wouter Beke zorgde afgelopen zomer voor een doorbraak in de regeringsonderhandelingen door zonder N-VA verder te willen gaan, maar die strategie lijkt hem geen winst op te leveren,

Open Vld geeft 1 procent prijs. Sp.a wordt volgens de peiling dan wel de op een na grootste partij, maar boekt nog altijd een verlies van 0,7 procent.

Vlaams Belang uitgeteld

Vlaams Belang zakt onder de psychologische drempel van 10 procent. De partij haalt nog 8,4 procent, tegenover 12,3 procent vorig jaar. Groen! boekt 0,6 procent winst en komt op 7,5 procent uit. Lijst Dedecker kan volgens La Libre en RTBF nog 1,7 procent van het Vlaamse kiespubliek bekoren.

De peiling - met een foutenmarge van 3,3 procent - werd afgenomen bij 3.008 stemgerechtigde Belgen op 26 november, onmiddellijk nadat de zes onderhandelende partijen met formateur Elio Di Rupo een akkoord hadden bereikt over de begroting.

De vraag die gesteld werd, was: "Als er komende zondag verkiezingen zouden worden georganiseerd, voor welke van de volgende partijen zou u dan stemmen?"

Waalse onderhandelaars verliezen

Ook in Wallonië verliezen alle partijen die aan de regeringsonderhandelingen deelnamen. De PS van toekomstig premier Elio Di Rupo blijft met 35,4 procent wel de grootste, maar haalde vorig jaar nog 37,6 procent (-2,2 procent).

De MR blijft met 20,8 procent de tweede partij. Ze geeft 1,4 procent prijs tegenover vorig jaar, toen ze nog 22,2 procent haalde.

Ecolo groter dan cdH

Het cdH tenslotte geeft 1,9 procent prijs en zakt van 14,6 procent naar 12,7 procent. De humanisten van Benoît Lutgen zakken daarmee naar de vierde plaats, want worden voorbijgestoken door Ecolo.

De groenen komen uit op 14 procent, 1,7 procent meer dan vorig jaar (12,3 procent).

Het FDF van Olivier Maingain maakte vorig jaar nog deel uit van de MR en zou op eigen benen 2,3 procent halen.

PS grootste partij in Brussel

De breuk tussen MR en FDF herschudt de kaarten in Brussel helemaal. De PS wordt er met 26,3 procent de grootste partij. MR wordt tweede met 17,2 procent (-9,9 procent), het FDF vijfde met 6,5 procent. Ecolo met 16 procent (+4 procent) en het cdH met 11,9 procent zijn respectievelijk derde en vierde.

N-VA grootste Vlaamse partij in Brussel

Met 3,3 procent van de stemmen is N-VA de grootste Vlaamse partij in de hoofdstad, voor Groen!, dat 2,6 procent haalt. (Belga/EE)

Onze partners