MR denkt aan heroriëntering van enveloppe voor ontwikkelingshulp

22/08/16 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:37

Als het van MR afhangt, wordt een deel van de enveloppe voor ontwikkelingshulp afhankelijk gemaakt van de bereidwilligheid van de betrokken landen om hun onderdanen die een bevel hebben gekregen om ons grondgebied te verlaten, weer op te nemen.

MR denkt aan heroriëntering van enveloppe voor ontwikkelingshulp

Denis Ducarme (MR) en Siegfried Bracke (N-VA) © BELGA

De Franstalige liberalen hebben daarover een wetsvoorstel klaar, dat ze na het zomerreces indienen, zo schrijft Le Soir.

Volgens fractieleider Denis Ducarme van de federale meerderheidspartij is het niet de bedoeling de enveloppe voor ontwikkelingshulp te verkleinen, maar om ze indien nodig te heroriënteren. "Het klopt dat ingrepen een impact zullen hebben waarmee we rekening moeten houden, maar het is tijd dat we een sterk signaal naar de regeringen sturen", luidt het.

De MR haalt de mosterd voor zijn initiatief onder meer in Nederland en Denemarken. Indien een land weigert een readmissieakkoord te tekenen over onderdanen die illegaal in ons land verblijven of het akkoord niet naleeft, dan zou België een deel van de financiering kunnen inhouden. Vandaag telt de Belgische ontwikkelingssamenwerking veertien zogenaamd prioritaire partners, waaronder Marokko.

De discussie over de readmissie van buitenlanders in illegaal verblijf stak opnieuw de kop op nadat een Algerijn in Charleroi politiemensen met een machete had aangevallen. Algerije krijgt geen Belgische ontwikkelingshulp meer.

Nog in Le Soir stelt Arnaud Zacharie, de secretaris-generaal van het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, dat het voorstel van MR zijn doel totaal zal voorbijschieten. Hij merkt op dat ontwikkelingssteun net dient om de VN-doelstellingen rond duurzame ontwikkeling te halen, niet om te worden aangewend voor het Belgisch migratiebeleid of voor de export door Belgische ondernemingen. (Belga/JH)

Onze partners