Montasser AlDe'emeh: 'Ik ga in beroep'

17/11/16 om 21:23 - Bijgewerkt om 21:33

Jihadexpert Montasser AlDe'emeh gaat in beroep tegen zijn veroordeling voor schriftvervalsing. Dat zei hij donderdag in De Afspraak.

Montasser AlDe'emeh: 'Ik ga in beroep'

Montasser AlDe'emeh © Artur Eranosian

De zaak gaat over twee documenten waaruit moest blijken dat Jawad O. een deradicaliseringstraject had gevolgd bij zijn broer Khalid en bij de vzw De Weg Naar, waarvan jihadexpert Montasser Alde'emeh de voorzitter is. De onderzoeksrechter stelde zich vragen bij de echtheid van beide documenten en startte in januari 2016 een onderzoek.

Donderdag veroordeelde de rechter Khalid O, Alde'emeh en advocaat Nabil R. tot zes maanden met uitstel en een geldboete van 600 euro. Jawad O. werd vrijgesprokken. De boete is effectief.

Alde'emeh kwam ook opnieuw terug op de samenwerking met de Staatsveiligheid die hij zelf een tijd geleden publiek maakte. 'Ik voel me geen crimineel. Ik voel me een persoon die moeite heeft gedaan om de maatschappij te beschermen. Om u te beschermen.'

'Wij gaan in beroep', zei de jihadexpert wanneer presentator Schols het vonnis aanhaalt. 'Ik heb het recht vandaag om in beroep te gaan. Waarom ga ik in beroep? Eén: omdat ik voor de veiligheid van de staat heb gewerkt. Dat betekent dat ik die jongen moest opvolgen na zijn vrijlating. Twee. Ik heb geen document afgegeven. [...] Mensen hebben mijn handtekening vervalst en ze hebben het toegegeven in de rechtbank.'

'Ik kan vrijgesproken worden na het moment dat ik in beroep ga', voegde hij er nog aan toe. 'Het vermoeden van onschuld werd geschonden na de eerste dag. De eerste uren zag ik al lekken in de pers verschijnen. Ik heb één jaar lang gezwegen, omdat ik het geheim van het onderzoek niet wilde schenden.' (JVL)

Onze partners